VUB-onderzoekster Antonella Fioravanti genomineerd voor EOS-Pipet
Baanbrekend onderzoek naar multiresistente bacteriën
Bij antrax of miltvuur denken we snel aan anonieme brieven met verdacht wit poeder. Infecties zijn zeldzaam, maar de miltvuurbacterie heeft een kwalijke reputatie. Als ze wordt ingeademd, kan dit na enkele dagen reeds tot dodelijke sepsis leiden. Tegen Bacillus anthracis bestaan wel enkele middelen, maar die zijn weinig effectief. Bovendien kan de bacterie jaren en zelfs eeuwen overleven zodat besmette plaatsen lang gevaarlijk blijven. Dat doet ze door sporen te vormen en in slaapstand te wachten totdat de omstandigheden weer optimaal zijn (vochtig, warm en voedingsrijk).
Momenteel zet Fioravanti de behandeling met nanobodies verder op punt. Tests met besmette muizen leverden beloftevolle resultaten op. Alle proefdieren genazen van een anders dodelijke infectie. En ze kijkt nu naar andere pathogenen die over een vergelijkbaar harnas beschikken, waaronder ook enkele ziekenhuisbacteriën.
Met de EOS Pipetprijs bekroont het magazine EOS, in samenwerking met de Jonge Academie, de meest beloftevolle jonge onderzoeker of onderzoekster in Vlaanderen. Op zondag 17 mei, op het wetenschapsfestival Sound of Science, wordt de winnaar bekendgemaakt. Zelf kan je stemmen voor de publieksprijs.
Lees het volledige interview met Antonella Fioravanti op eoswetenschap.eu. https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/een-silver-bullet-tegen-antrax
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=MGsAGDV4S54&feature=emb_title
contact:
Antonella Fioravanti
antonella.fioravanti@vub.be
0495 790 961