VUB-onderzoeksproject Reel Borders brengt getuigenissen van 'cross-border' vrouwen naar het Europees Parlement

VUB-onderzoeksproject Reel Borders brengt getuigenissen van 'cross-border' vrouwen naar het Europees Parlement

Brussel 10 oktober 2023 - VUB Reel Borders, een onderzoeksproject aan de Faculteit Sociale Wetenschappen, gefinancierd door de European Research Council (ERC), focust op de relatie tussen grenzen en cinema. Het belangrijkste doel van het project is een breder bewustzijn te creëren rond vrouwen die in EU-grensgebieden werken maar niet over de nodige papieren beschikken. De huidige focus ligt op de precaire situatie van honderden Marokkaanse vrouwen die al tientallen jaren irregulier werken in de Spaanse enclave Ceuta, aan de grens met Marokko. Door de toegenomen veiligheidsmaatregelen voor niet-Europese grensarbeiders in de EU na de sluiting van de grenzen tijdens de COVID-pandemie, hebben ze geen toegang tot gezondheidszorg of onderwijs, kunnen ze niet terugkeren naar Marokko om familie te bezoeken of kunnen ze zelfs hun paspoortstatus niet verlengen.

Selma en Sarima, twee deelneemsters van het filmproject © Reel Borders
Selma en Sarima, twee deelneemsters van het filmproject © Reel Borders
Momentopname tijdens de workshop participatief film maken © Reel Borders
Momentopname tijdens de workshop participatief film maken © Reel Borders

Irene Gutiérrez, filmmaakster uit Ceuta en promovenda aan het project, gebruikte participatief filmmaken als onderzoeksmethode om samen met 13 ‘cross-border’ vrouwen 26 kortfilms te maken over hun precaire situatie als gevolg van het gebrek aan wettelijke statuut.

Participatief filmmaken (Participatory Filmmaking) is een reeks methoden waarbij een groep of gemeenschap wordt betrokken bij het vormgeven en maken van hun eigen films. De 26 kortfilms werden gebundeld in de webdocumentaire ABCeuta: the Alphabet of the Border.

"Voor Reel Borders begint zichtbaarheid met het erkennen van wat er gebeurt aan de grenzen van de EU vanuit het perspectief van de mensen die er wonen en werken.”, zegt VUB-professor Kevin Smets, coördinator en hoofdonderzoeker van Reel Borders. “Het doel van het gebruik van participatief filmmaken als onderzoeksmethodologie is de stem van deze vrouwen, die op zoek zijn naar actie en respons, te versterken.”

Op 11 oktober 2023 om 15u presenteert het Reel Borders-team drie van de kortfilms en volgt er een bespreking over arbeid, gender en mobiliteit in de EU en haar buitengrenzen, samen met Kathleen Van Brempt en Thijs Reuten (Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten), Damian Boeselager (Groenen/Vrije Europese Alliantie), Alyssa Ahrabare (Europees netwerk van migrantenvrouwen), Abir Al-Sahlani (Renew Europe Group), Grace Papa (EFFAT).


Inschrijven voor het event:

https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=ZirL6kslFkycptqTS3QUD8XdBTPPJB9MtRy43HrlMlBUNjhPMVA0WldWQ0xGNU41T1RSU05KQTdUVC4u


Contact:

Prof. Kevin Smets: +32473344105, Kevin.Smets@vub.be

Irene Gutiérrez: +34679983795

Reel Borders: https://reelborders.eu/

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

ES
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel