VUB-onderzoekers Seppe Terryn en Tomasz Uchanski winnen prestigieuze BiR&D Award

VUB-onderzoekers Seppe Terryn en Tomasz Uchanski winnen prestigieuze BiR&D Award

Onderzoek naar zelfhelende robots en megabodies

Een commissie van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en Fonds de la Recherche Scientifique (FNRS) zet jaarlijks doctoraatsonderzoeken met een sterk multidisciplinair karakter en een hoog potentieel voor industrialisatie in de kijker met de prestigieuze BiR&D Cross-Disciplinary PhD Thesis Award. Het doel van de award is om Research & Development in ons land te stimuleren. VUB-onderzoekers Seppe Terryn en Tomasz Uchanski zijn bij de vier winnaars van deze editie, respectievelijk in de categorieën ‘Science & Technology’ en ‘Life & Health Sciences’. Terryn ontwikkelde voor zijn doctoraat zelfhelende robots, waardoor dure herstellingswerken niet langer nodig zijn. Bij Uchanski staan megabodies centraal als de volgende generatie ‘tools’ in de structurele biologie. Elke winnaar ontvangt een bedrag van 5.000 euro. 

Zelfhelende robots

Terryn testte zijn zelfhelende materie op drie kwetsbare onderdelen van soft robots: een grijper, een robothand en een kunstmatige spier. In deze veerkrachtige, op luchtdruk werkende onderdelen werden gecontroleerd beschadigingen aangebracht. Wat blijkt? De schade kon volledig worden hersteld, zonder zwakke plekken achter te laten en vervolgens konden de robots hun taken weer volledig opnemen. Bekijk in deze video zijn volledige uitleg. Meer info op sherofet.eu.Publicatie onder andere in https://robotics.sciencemag.org/content/2/9/eaan4268

Elk eiwit ontrafelen met megabodies

Het promotieonderzoek van Uchanski leidde tot de ontdekking van een nieuw type synthetische op nanobodies gebaseerde antistoffen, megabodies. De combinatie van deze innovatieve megabody technologie en het gebruik van de cryo-elektronenmicroscoop maken het mogelijk om de structuur van quasi elk eiwit tot op atomair niveau te ontrafelen. Zo kan het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen aanzienlijk versneld worden. Het onderzoek werd gepubliceerd in drie papers, waarvan twee in Nature, en is beschermd in een patentaanvraag. Megabodies worden intussen ingezet door onder andere Confo Therapeutics. Publicaties:

https://www.nature.com/articles/s41586-018-0832-5?draft=collection

https://www.nature.com/articles/s41586-018-0833-4

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/812230v1

 

Meer info over BiR&D kan je hier terugvinden: birdbelgium.com

Contact:

Seppe Terryn

Seppe.terryn@vub.be

0499 26 74 73

Tomasz Uchanski

Tomasz.uchanski@vub.be

0483 311 442

WE IR
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel