Bewegingswetenschappers publiceren De alles(z)weter

Bewegingswetenschappers publiceren De alles(z)weter

Wetenschap over beweging

"De alles(z)weter" van VUB-onderzoekers Kristine De Martelaer en Jan De Bouw geeft u inhoudelijke en vakdidactische bagage over wetenschap in beweging en beweging in wetenschap. Het boek biedt een referentiekader voor een interdisciplinaire samenwerking tussen vakspecialisten in het algemeen en in het secundair onderwijs in het bijzonder. Welke rol speelt de vakleerkracht hierin? Hoe kunnen (toekomstige) leerkrachten het best hierop voorbereid worden?

 

Kristine De Martelaer en Jan de Bouw verduidelijken hoe jongeren op praktisch-wetenschappelijke wijze warm gemaakt kunnen worden voor de link tussen wetenschap en beweging, in de wetenschappelijke vakken en de lessen Lichamelijke Opvoeding. De auteurs zetten de theorie kracht bij door stimulerende werkvormen uit te werken. Om aan te tonen dat deze manier van werken impact heeft op een hele secundaire schoolcarrière gebruiken de auteurs voorbeelden over de verschillende graden heen.

De alles(z)weter is het resultaat van jarenlange expertise en ervaring. Het project werd opgestart in de lerarenopleiding aan de VUB. Het wil mensen inspireren, motiveren en overtuigen om een moderne manier van denken te hebben, en zo het potentieel van jonge mensen ten volle te kunnen benutten.

KRISTINE DE MARTELAER is als hoofddocent verbonden aan de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie en doceert verschillende vakken zoals Geschiedenis en filosofie van de Sport en Didactiek van de Bewegingsvorming. In Nederland is zij bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht binnen de leerstoel Pedagogiek en onderwijskunde van de Lichamelijke Opvoeding. Haar onderzoeksexpertise situeert zich onder meer in het domein van didactische werk- en evaluatievormen, motorische basisvaardigheden en de rol van lesgevers en ouders.

JAN DE BOUW is master Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen, werkzaam als onderzoeker en praktijkassistent didactiek aan de VUB en opgegroeid in het sport- en onderwijsmilieu. Verder is hij actief als leerkracht Wetenschappen en Lichamelijke Opvoeding. Als gepassioneerd sporter en jonge kracht binnen het onderzoeksteam van dit project probeert hij met nieuwe inzichten en veel energie leerkrachten te motiveren om op een alternatieve manier te denken en les te geven.

Het boek wordt uitgegeven door VUBPress van Academic and Scientific Publishers. 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel