VUB-onderzoekers en start-up Esobiotec streven naar betaalbare kankerimmunotherapie

VUB-onderzoekers en start-up Esobiotec streven naar betaalbare kankerimmunotherapie

Wereldkankerdag 4 februari

Modificatie van immuuncellen in de patiënt, zodat ze kankercellen kunnen identificeren en vernietigen, is de uitdaging aangegaan door de Waalse startup Esobiotec, opgericht door Jean-Pierre Latere, en twee VUB-onderzoekers en hun medewerkers: Nick Devoogdt van de afdeling medische beeldvorming (MIMA), en Karine Breckpot van het Laboratorium voor Moleculaire en Cellulaire Therapie (LMCT).

Het immuunsysteem kan kankercellen herkennen, omdat deze unieke eiwitten (tumor antigenen) op hun celmembraan hebben. Deze tumor antigenen dienen als 'ID' voor T-cellen, de immuuncellen die deze kankercellen zullen aanvallen. Deze kennis leidde tot het gebruik van T-cellen in kankerimmunotherapie. T-cellen kunnen namelijk in het laboratorium gemodificeerd worden, zodat ze 'chimere antigen receptoren', zogenaamde CAR, op hun eigen celmembraan krijgen. Deze CAR op de T-cellen herkennen de tumor antigenen op kanker cellen, en de herkenning van dit 'ID' instrueert de T cellen om de kankercellen te doden. Deze CAR-T technologie heeft reeds bewezen werkzaam te zijn bij bloedkankers, en onderzoek naar andere kankertypes is lopende.

Helaas is deze therapie onmiskenbaar duur, omdat dit isolatie van T-cellen uit het bloed van patiënten vereist, gevolgd door hun modificatie in het laboratorium. Daarom streven Esobiotec en VUB ernaar om kosteneffectieve en kant-en-klare therapieën te ontwikkelen die zijn geïnspireerd op deze veelbelovende kankerimmunotherapie. Om dit doel te bereiken, zal gebruik worden gemaakt van technologieën die zijn ontwikkeld bij ICMI en LMCT, om de T cellen te modificeren direct in het bloed, zonder ze uit het lichaam te moeten opzuiveren. Deze baanbrekende benadering heeft het potentieel om de huidige standaard van cel- en gentherapieën voor de behandeling van kanker te transformeren.

Meer info

Voor interviews met Jean-Pierre Latere, Nick Devoogdt en Karine Breckpot contacteer persrelaties VUB.

 

De VUB en kankeronderzoek 

VUB is een Urban Engaged University die zich sterk inzet voor de strijd tegen kanker door middel van  wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers uit verschillende disciplines – geneeskunde, bio-ingenieurswetenschappen, farmacie, kinesitherapie, psychologie -  werken daarbij interdisciplinair samen. Fundamenteel en klinisch wetenschappelijk onderzoek rond kanker gaan hand in hand. Daarom is ook het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de VUB, een belangrijke partner in onderzoek, therapie en zorg. Meer awareness rond kanker is nodig ter preventie en genezing van kanker. Meer awareness rond wetenschappelijk kankeronderzoek komt de zoektocht naar kankerremedies en het welzijn van kankerpatiënten ten goede. VUB is daarom dankbaar voor een initiatief als Wereldkankerdag op 4 februari.

VUB Foundation helpt in de zoektocht naar financiële onderzoeksmiddelen. Met het VUB Yamina Krossa Fonds ondersteunt VUB Foundation  borstkankeronderzoek het onderzoek naar de ontwikkeling van een potentieel kankervaccin van professor Damya Laoui en haar team (VUB-VIB). Het VUB-UZB Paul De Knop Fonds is één van de andere initiatieven. Bij de prorector van de Vrije Universiteit Brussel werd vlak na zijn mandaat als rector melanoomkanker vastgesteld. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel door Prof. Bart Neyns en zijn onderzoeksteam onderging Paul De Knop immunotherapie, een veelbelovende lichaamseigen celtherapie. Als dankbare patiënt richtte hij het VUB-UZB Paul De Knop Fonds op om meer mensen, sneller en betaalbaar uit hun penibele toestand te helpen.

Meer weten? Contacteer Isabelle Marneffe ([email protected]), directeur VUB Foundation.

www.vubfoundation.be

GF CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel