VUB-onderzoeker krijgt Outstanding Early Career Scientist Award

VUB-onderzoeker krijgt Outstanding Early Career Scientist Award

van EGU, de belangrijkste geowetenschappenlijke unie van Europa

VUB-geochemicus en paleoklimatoloog Niels de Winter ontvangt van de European Geosciences Union (EGU) een Outstanding Early Career Scientist Award. EGU is de belangrijkste geowetenschappelijke unie van Europa. De Outstanding Early Career Scientist Awards erkent de wetenschappelijke prestaties van een Early Career Scientist op een specifiek gebied. De award wordt april 2021 uitgereikt.

Niels de Winter is FWO-onderzoeker aan de VUB-onderzoeksgroep Analytical, Environmental and Geo- Chemistry (AMGC). Hij is houder van een Marie Curie Grant van de EU, waardoor hij momenteel ook verbonden is aan de universiteit van Utrecht.

De Winter ontwikkelt methodes om klimaat te reconstrueren. Hij doet dit op basis van onderzoek van fossiele schelpen, die hij vergelijkt met moderne schelpen en tanden van bijvoorbeeld geslachte paarden. Door de ongewone vergelijkende techniek kan hij tot seizoensgebonden verschillen in het geologische verleden vastleggen. Zo heeft hij al kunnen vaststellen dat de dagen 70 miljoen jaar geleden een half uur korter waren dan vandaag en dat een jaar toen 372 dagen telde. Hij werkt ook mee aan archeologisch onderzoek over bevolkingsmigraties tijdens het Neolithicum.

Momenteel past hij bijvoorbeeld de nieuwste “clumped isotope” techniek toe aan de Universiteit Utrecht en in het labo van de AMGC groep aan de VUB om heel accurate seizoenale temperatuurreconstructies te maken uit fossiele schelpen. Deze innovatieve techniek zal nog veel preciezere klimaatreconstructies mogelijk maken.

Niels de Winter: “De award is een belangrijke erkenning van mijn onderzoek tot nu toe en een belangrijke stap in mijn carrière als wetenschapper. Het is voor mij persoonlijk ook een heel mooi moment, want het geeft aan dat mijn internationale wetenschappelijke collega’s veel waardering hebben voor mijn werk.”

Vier jaar geleden viel reeds een andere onderzoeker van dezelfde VUB-onderzoeksgroep AMGC deze eer te beurt, David De Vleeschouwer. Hij werkt vandaag aan het gerenommeerde MARUM - Zentrum für marine Umweltwissenschaften van de Universität Bremen.

https://www.egu.eu/news/701/egu-announces-its-2021-awards-and-medals/

Contact

Niels de Winter

niels.de.winter@vub.be

+31 6 3444 3433

https://amgc.research.vub.be/en/dr-niels-de-winter

WE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel