VUB-onderzoek toont omvang uitdaging verplicht online-onderwijs door corona: 2/3de leerkrachten onervaren

VUB-onderzoek toont omvang uitdaging verplicht online-onderwijs door corona: 2/3de leerkrachten onervaren

VUB wil leerkrachten ondersteunen in het gebruik van nieuwe leermethoden

De internationale survey Readiness for online learning, onder leiding van VUB-professor Onderwijsinnovatie en -technologie Jo Tondeur wil de overgang bestuderen van contactonderwijs naar online onderwijs, die plaatsvond naar aanleiding van de coronavirusmaatregelen. De survey is een internationale samenwerking met de University of Wollongong, Australië en University of South-Eastern Norway en University of Oslo in Noorwegen. Uit eerste resultaten blijkt dat 60% van de leerkrachten vóór de lockdown geen ervaring hadden in online learning. Deelnemen aan het onderzoek kan via https://forms.gle/6BsuDEfA76SZyxHi8 .

Prof. Tondeur over de eerste resultaten: “Op basis van de antwoorden van 602 respondenten uit 40 landen kunnen we de eerste voorzichtige bevindingen rapporteren. De meeste van de respondenten zijn afkomstig uit hoger onderwijs (58,4%) en uit secundair onderwijs (29,4%). Een interessante bevinding is dat de 2/3de van de leraren nog geen eerdere ervaringen hadden met online learning (60.8%).”

Verder blijkt uit de eerste resultaten dat bijna 3/4de (73,8%) van de respondenten de volledige switch moeten maken naar online onderwijs. Bij de leerkrachten die eerder al online aan het werk gingen, blijkt de transitie ook makkelijker te verlopen dan voor diegene die nog geen ervaring hadden.

“Als er meer data beschikbaar zijn hopen we beter zicht te krijgen op welke factoren een invloed hebben op deze transitie naar online-onderwijs. Zo kunnen we leerkrachten beter ondersteunen. De bevraging loopt nog, dus dit is een warme oproep aan alle leerkrachten om alsnog deel te nemen. Het invullen van de bevraging duurt ongeveer 10 minuten ,” besluit Tondeur.

"So, we're all online? Readiness for online learning" https://forms.gle/6BsuDEfA76SZyxHi8

‘Online learning’ of ‘online teaching’ wordt in deze studie omschreven als onderwijs waarbij de leermaterialen, tools en diensten volledig of voor ten minste 80% via het internet beschikbaar worden gesteld. De survey richt zich op docenten van alle onderwijsniveaus, ook toekomstige leraren of trainer in opleidingscentra, enz. Er wordt gepeild naar:

 

1) hun ICT profiel,

2) hun percepties over online-onderwijs,

3) hun capaciteit om het sociale aspect te integreren in hun online leeromgeving

4) hun percepties ten aanzien van de ondersteuning die zij vanuit hun organisatie krijgen.

 

Meer info

Jo Tondeur, jo.tondeur@vub.be, 0494 542 050 – @jotondeur

 

PE
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel