VUB-onderzoek redt levens in het verkeer dankzij innovatieve dodehoeksensoren

VUB-onderzoek redt levens in het verkeer dankzij innovatieve dodehoeksensoren

Het aantal dodelijke ongevallen met kwetsbare weggebruikers in Vlaanderen is in 2023 met 10% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Met een totaal van 136 slachtoffers, is dit het hoogste cijfer ooit. Een belangrijke oorzaak is het stijgend aantal dodehoekongevallen met vrachtwagens. Verkeersveiligere voertuigen zijn cruciaal om deze alarmerende trend te keren. Daarom ontwikkelde eXia, spin-off van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en imec, de Active Sideguard dodehoeksensoren voor vrachtwagens. Het is wereldwijd het eerste waarschuwingssysteem dat gebruikmaakt van laagfrequente elektrische velden.

De Active Sideguard dodehoeksensoren zijn het resultaat van meer dan 15 jaar onderzoek dat is uitgevoerd aan de VUB.

“De baanbrekende technologie achter de sensoren zet uiterst zwakke laagfrequente elektrische velden in om kwetsbare weggebruikers – zoals fietsers, steppers en voetgangers – die zich in de dodehoek van de vrachtwagen bevinden, te detecteren”, verklaart Bart Truyen, VUB-onderzoeker en gedelegeerd bestuurder van eXia. “In tegenstelling tot bestaande radarsensoren, onderscheiden Active Sideguard sensoren zich door een geavanceerd ruimtelijk detectieproces, dat reikt tot op wegniveau voor een feilloze detectie van alle kwetsbare weggebruikers."
“Bovendien stelden we tijdens ons onderzoek vast dat de prestaties van de meest gangbare dodehoeksensoren sterk onderhevig zijn aan externe factoren”, vervolgt Truyen. “In ongunstige weersomstandigheden, zoals bij regen of sneeuw, worden zwakke weggebruikers vaak minder betrouwbaar gedetecteerd, terwijl de vrachtwagenbestuurder extra belast wordt met valse alarmeringen. Deze sensoren zijn ook minder geschikt voor ruwere transporttoepassingen. Active Sideguard dodehoeksensoren daarentegen zijn zowel weersbestendig als robuust, waardoor ze in alle situaties en op alle vrachtvoertuigen betrouwbaar blijven functioneren, en zo de veiligheid van kwetsbare weggebruikers helpen garanderen. We redden met ons onderzoek dus letterlijk levens.”

Dit onderzoek werd mede gefinancierd door de Vlaamse overheid en kon zo rekenen op een steun van 420.000 euro.

“Deze nieuwe generatie dodehoeksensoren sluiten nauw aan bij de geactualiseerde Europese GSR-regelgeving (General Safety Regulations) die het dodehoekprobleem erkent en aanpakt”, besluit Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Vracht- en ander professioneel vervoer blijft vaak betrokken bij fatale verkeersongevallen. Naast belangrijke inspanningen op het gebied van veilige weginfrastructuur en bewustwordingscampagnes, is er ook aandacht nodig voor verkeersveiligere voertuigen en permanente vorming om bestuurders bewust met deze voertuigen en hun nieuwe technologie te leren omgaan. Ik vind het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in onderzoek naar de bescherming van alle weggebruikers, ook de meest kwetsbare. Initiatieven zoals Active Sideguard zijn dan ook cruciaal en illustreren de kracht van samenwerking tussen de academische instellingen, industrie en overheid.”

Meer info over Active Sideguard is op de website van eXia terug te vinden.

 


 

Contact
Bart Truyen
bart.truyen@exia.eu

Leen Vandevelde

Leen.Vandevelde2@vub.be
​+32 471 09 17 24

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel