VUB-onderzoek: meer dan helft Europese arbeiders heeft langdurige spier- en beenderklachten

VUB-onderzoek: meer dan helft Europese arbeiders heeft langdurige spier- en beenderklachten

SOPHIA-project (VUB) ontwikkelt robotische hulpmiddelen tegen klachtontwikkelingen

Werkgerelateerde spier- en beenderklachten zijn nog steeds alomtegenwoordig bij heel wat industriële werknemers in Europa. Meer dan 50% krijgt ermee te maken, zo blijkt uit onderzoek van Renée Govaerts, verbonden aan de onderzoeksgroep Menselijke fysiologie en sportkinesitherapie (MFYS) van de VUB. De aandoeningen worden veroorzaakt door de uitvoering van werktaken en de directe omgeving waarin het werk wordt verricht. De impact van de klachten valt echter niet te onderschatten. Ze zorgen voor een hoger ziekteverzuim bij de werknemers en voor hoge individuele en economische kosten. Het is daarom noodzakelijk op zoek te gaan naar effectievere preventieve én genezende strategieën om de ontwikkeling van nieuwe klachten en terugval te voorkomen, zoals het SOPHIA-project van de VUB dat robotische hulpmiddelen tegen klachtontwikkelingen ontwerpt”, aldus Renée Govaerts. 

Om na te gaan hoe het vandaag gesteld is met de musculoskeletale gezondheid van Europa’s industriële werknemers, raadpleegde VUB-onderzoeker Renée Govaerts verschillende wetenschappelijke databanken, wat 34 studies opleverde voor de kwalitatieve analyse en 17 voor de kwantitatieve analyse. Daarbij maakte ze een onderscheid tussen prevalentie- en incidentiewaarden, opdat ze een duidelijk beeld kreeg van het verloop van de klachten.

Uit de resultaten blijkt dat de meest voorkomende werkgerelateerde spier- en beenderklachten bij Europese arbeiders, gerapporteerd over 12 maanden, zich bevinden in de rug (60%), schouder-nek-regio (54%), nek (51%), schouder (50%), lage rug (47%) en pols (42%). “Hoewel de prevalentie over 12 maanden hoog is, en er dus veel gevallen van een bepaald soort klacht zijn binnen die tijdspanne, is de incidentie – het aantal nieuwe gevallen van een bepaald soort klacht – relatief laag. Dat wijst op een beperkt begin van de werkgerelateerde spier- en beenderaandoeningen. Wanneer werknemers echter klachten ontwikkelen, blijven ze hier wel langdurig last van hebben.”, aldus VUB-onderzoeker Renée Govaerts.

Multidisciplinaire aanpak tegen klachtontwikkelingen

Naar preventie toe kunnen Industrie 4.0, waarbij industrie en nieuwe technologieën elkaar ontmoeten, en Industrie 5.0, die de rol en bijdrage van de industrie aan de samenleving versterkt, alvast veelbelovende resultaten opleveren. Het SOPHIA-project (dat deel uitmaakt van het Europese project ‘Horizon 2020’), waarin de onderzoeksgroepen MFYS, R&MM en imec-SMIT van de VUB samenwerken met andere Europese onderzoeksinstellingen, is een mooi voorbeeld van een multidisciplinaire aanpak waarbij robotische hulpmiddelen zoals exoskeletons (een draagbaar apparaat dat in tandem werkt met de drager), exosuits en collaboratieve robots worden ontwikkeld om de industriële werknemer te beschermen voor het ontwikkelen van dergelijke klachten.

“Door de multidisciplinaire aanpak wordt de werknemer centraal gesteld en kunnen aanpassingen gemaakt worden om gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit van deze toepassingen te verhogen, iets wat ervoor kan zorgen dat de werkgerelateerde musculoskeletale klachten gelimiteerd blijven”, besluit VUB-onderzoeker Renée Govaerts.

 

Bijkomende informatie:

LK
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel