VUB-onderzoek: klimaatverandering brengt kennis over zonnestelsel in gevaar

VUB-onderzoek: klimaatverandering brengt kennis over zonnestelsel in gevaar

Een team van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Université Libre de Bruxelles (ULB), ETH Zurich en WSL Birmensdorf stelt in recent gepubliceerd onderzoek vast dat de klimaatverandering voor een snellere verdwijning van meteorieten in Antarctica zorgt. Doorgaans vinden wetenschappers die meteorieten op het Zuidpoolijs, maar door de opwarming van de aarde zakken ze sneller dan voordien naar beneden door het ijs en worden ze onvindbaar. Er is dringend een internationale en gecoördineerde actie nodig, luiden de wetenschappers de alarmbel.

Meteorieten zijn dragers van belangrijke informatie over het zonnestelsel. Ze zijn daarom essentiële archieven voor onderzoek.

“Meteorieten zijn unieke monsters van buitenaardse lichamen die meer vertellen over het ontstaan en de evolutie van het zonnestelsel”, aldus Harry Zekollari, hoofddocent glaciologie aan de VUB. “Ze helpen om de evolutie van leven op aarde of de vorming van de maan beter te begrijpen.”

Meer dan 60% van alle meteorieten wordt op Antarctica gevonden. De kleine, donkere stenen liggen door de stroming van het ijs in heel specifieke gebieden aan oppervlakte op het ijs. Daardoor zijn ze relatief makkelijk met het oog waar te nemen en dus ook makkelijker te vinden. Naar schatting liggen er minstens 300.000 meteorieten op de Antarctische ijskap.

Het onderzoek door de VUB, ULB, ETH Zurich en WSL Birmensdorf toont aan dat die schat aan informatie dreigt te verdwijnen.

De typische zwarte kleur van een meteoriet neemt meer zonnestraling op dan het ijs waarop het ligt”, zegt Veronica Tollenaar, doctoraatsonderzoeker van het Laboratorium voor Glaciologie (GLACIOL, ULB) en academisch medewerkster aan de VUB. ​ “Als de steen opwarmt, kan die mogelijk ook het ijs errond opwarmen. De meteoriet boort daardoor een soort gat en graaft zichzelf in de ijskap in. De steen verdwijnt van het oppervlak, waardoor hij onvindbaar wordt.

Het probleem wordt jaar na jaar groter. Jaarlijks gaan ongeveer 5.000 meteorieten verloren. Als de temperaturen toenemen, kunnen tot 75 procent van alle meteorieten verloren gaan tegen het einde van de eeuw. Het is daarom essentieel om grootschalige internationale inspanningen te voeren om de meteorieten te verzamelen.

 

“Aangezien Antarctica een gigantisch gebied is, moeten we het gericht afspeuren”, aldus Zekollari. Tollenaar vult aan: “Voor ons onderzoek gebruikten we artificiële intelligentie om een breed scala aan continentbrede satellietobservaties en klimaatmodelprojecties te combineren. De verzamelde data verdeelden we in hotspots, problematische gebieden waar we het grootste deel van de meteorieten kwijtgeraken. We hopen hiermee de volgende jaren internationale missies te coördineren om gericht meteorieten te verzamelen”.

 

De studie verscheen in Nature Climate Change en is hier te lezen: https://www.nature.com/articles/s41558-024-01954-y


Contact

Harry Zekollari
Harry.Zekollari@vub.be

Veronica Tollenaar
Veronica.Tollenaar@ulb.be

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel