VUB-onderzoek: Bodyscans kunnen op termijn de textiel-afvalberg kleiner maken

VUB-onderzoek: Bodyscans kunnen op termijn de textiel-afvalberg kleiner maken

Story image

 

Kleren kopen, zonder ze eerst te passen, maar toch altijd de juiste maat mee naar huis nemen. Het kan voortaan in twee winkels van Decathlon in Evere en in Waver. Het bedrijf gebruikt daarvoor bodyscanners van Treedy’s, een Brusselse start-up die de scanners produceert met technologie die het samen ontwikkelde met de onderzoeksgroep ETRO van de VUB. De scanners, ter grootte van een pashokje, scannen je lichaam door de kleren heen met met een maximale foutenmarge van 2 procent.

“Het onderzoeksproject onder de projectnaam eTailor, dat door het Brusselse wetenschapsagentschap Innoviris mee werd gefinancierd, liep tot 2021”, zegt professor Image Processing van de ingenieursopleiding van de VUB Adrian Munteanu. “Het idee was om een scanner te ​ maken met relatief goedkope camera’s. Voorlopig is de toepassing beperkt tot het opmeten van het lichaam met alle mogelijk parameters. Het scannen duurt gemiddeld een dertigste van een seconde. Het resultaat is een nauwkeurig 3D-model. Je maten worden dan bewaard in een app op je telefoon die je kan gebruiken voor je aankopen onsite of online.”

Het systeem en het procedé werd door Treedy’s en de VUB gepatenteerd en wordt nu uitgerold over zoveel mogelijk geïnteresseerde, vooral kledingketens. “Na het scannen worden de resultaten met behulp van artificiële intelligentie verwerkt tot bruikbare maten en worden al je gegevens opgeslagen waarna ze van de lokale server worden gehaald, zodat het systeem GDPR-gewijs clean is” zegt Munteanu. “De scans zijn uitermate nauwkeurig en scannen zo goed als het volledige lichaam.”

“"Met onze Fitsbest app en 3D-scanner willen we zowel de fysieke als de online winkelervaring een nieuw tijdperk inloodsen," zegt David Francotte, medeoprichter van Treedy's. "Door gebruik te maken van gedetailleerde morfologische profielen kunnen onze klanten met vertrouwen door de complexe maatvoering navigeren, weloverwogen aankopen doen en toegang krijgen tot realtime promoties van retailers. Tegen het einde van 2025 verwachten we te integreren met 110 retailers, waarmee we bijna 80 procent van de wereldwijde kledingverkoop dekken. Onze klantgerichte aanpak verbetert niet alleen de winkelervaring, maar opent ook deuren naar modellen op maat en op bestelling, waardoor het veelvoorkomende probleem van overproductie in de mode-industrie aanzienlijk wordt verminderd."

“De app kan daarmee verder uitgroeien tot een zeer interessante tool, ook voor online shoppen”, aldus nog Munteanu. “Nu kopen consumenten dikwijls drie stuks van een bepaald kledingstuk in verschillende maten en sturen ze er twee terug die niet passen. Dat zorgt voor een ongeziene afvalberg en het drijft de prijzen de hoogte in.

In de toekomst wil men de scans aanwenden voor het maken van kleding op maat. Het onderzoek daarover is lopende.

Meer info

Professor Adrian Munteanu: +32 486 21 32 76

 


Frans Steenhoudt
Frans Steenhoudt Perscontact wetenschap en onderzoek

 

WE IR ES
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel