VUB naar Belgian Pride tegen homo- en transfobie

Celebrate love, don't hide it!

Op 19 mei trekt de Belgian Pride weer door de straten van Brussel. Onder de 90.000 feestvierders op dit feest van de seksuele diversiteit voor het eerst ook een officiële delegatie van de VUB en ULB. Want hoewel beide universiteiten altijd al een actieve voorvechters zijn geweest op het vlak van gelijke rechten voor holebi’s, nog lang voor de wetgever dit mogelijk maakte, is de strijd nog steeds niet gestreden. 50 jaar na mei ’68 gaan we daarom graag nog eens op de barricades staan met de oproep tegen homo- en transfobie

Ook in onze hyperdiverse open eenentwintigste-eeuwse stedelijke samenleving zijn er nog altijd personen en groepen die LGBTQI+ community stigmatiseren, uitsluiten of verbaal en zelfs fysiek aanvallen. Ook in Brussel is het voor holebi’s en transgenders niet altijd even evident om hand in hand of al kussend door de straten te lopen en dat zou niet het geval mogen zijn.

Rector Pauwels: “Ongeacht je afkomst, gender of seksuele geaardheid. Voor ons is elke mens uniek en verdient elk individu evenveel respect. Want diversiteit is niet het probleem, maar net de remedie tegen verstarring, navelstaarderij en stilstand. Door aan de Belgian Pride deel te nemen wil de VUB-gemeenschap alle vormen van diversiteit omarmen. Diversiteit is een feest!”

De Brusselse universiteiten willen door middel van hun deelname aan de Pride een statement maken tegen homo- en transfobie . Met hun oproep voor acceptance en het omarmen van de diversiteit willen de universiteiten een sterke boodschap aan Europa, Brussel en haar proffen, studenten en personeel meegeven.

Rector Pauwels: “Op open-minded universiteiten als de ULB en de VUB is het niet de bedoeling je liefde te verbergen, maar zo zou het ook in Brussel en bij uitbreiding Europa en de wereld moeten zijn. We willen dan ook het signaal geven dat iedereen bij ons zijn of haar liefde kan beleven hoe hij of zij het wil. En we roepen tegelijk ook op die rechten eender waar te helpen verdedigen. Want wat maakt het nu ook uit op wie je verliefd bent? Verliefdheid en diversiteit zijn het schoonste wat er is en dat moeten we met zijn allen omarmen.”

Net daarom nodigt rector Caroline Pauwels LGBTQI+ activiste Kasha Nabagesera  uit. Zij strijdt in Oeganda al jarenlang voor gelijke rechten voor holebi’s. Een moeilijke taak in een land waar de LGBTQI+ gemeenschap onder de radar moet leven op gevaar van eigen leven.

Rector Pauwels “Kasha is een inspirerende en moedige vrouw. Ik vind het belangrijk dat haar verhaal van strijd ook hier bij ons gehoord wordt en dat we op die manier naar verbinding zoeken van het lokale naar het globale.” 

Wens je in aanloop naar de internationale dag tegen homo- en transfobie of de Belgian Pride proffen of studenten te spreken voor interviews in kranten of radio/tv-programma’s, dan kan je bij volgende VUB’ers terecht:

Student:

Maaike Faes – Ondervoorzitster BASTA! (Brusselse vereniging voor holebi-jongeren)

mail: Maaike.faes@vub.be

 

Student:

Remy Bonny – Student Politieke Wetenschappen

Verdiept zich voor zijn thesis in de politiek van LGBT in Oost-Europa

mail: Remy.bonny@vub.be

 

Professor:

Karen Celis – politicologie, emancipatie, vertegenwoordiging van vrouwen, etnische minderheden, holebi’s, klasse en leeftijdsgroepen, gelijkekansenbeleid en staatsfeminisme

mail: karen.celis@vub.ac.be

 

Professor:

Dave Sinardet – Politicoloog

mail: Dave.sinardet@vub.be 

           

Professor:

Johan Vansintejan - Huisartsgeneeskunde, gespecialiseerd in seksueel gedrag bij holebi's

Mail: johan.vansintejan@vub.be

 

Contacteer ons
Lisa Wouters Beleidsmedewerker Gender en diversiteit, Vrije Universiteit Brussel
Nicky Temmerman persmedewerker VUB, Vrije Universiteit Brussel
Lisa Wouters Beleidsmedewerker Gender en diversiteit, Vrije Universiteit Brussel
Nicky Temmerman persmedewerker VUB, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal geori├źnteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en ge├źngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel