VUB legt klacht neer naar aanleiding van verregaand grensoverschrijdend gedrag

VUB legt klacht neer naar aanleiding van verregaand grensoverschrijdend gedrag

Brussel, 25 oktober 2022 - De Vrije Universiteit Brussel werd zeer recent op de hoogte gebracht van verregaand grensoverschrijdend gedrag dat zich rond activiteiten van een studentenkring voordeed. Mogelijk is hierbij sprake van strafrechtelijke feiten. Daarom legde de universiteit op maandag 24 oktober 2022 een strafklacht neer bij het parket.

Tegelijk startte de VUB een tuchtprocedure op tegen de betrokken studenten en werden er bewarende maatregelen genomen. De genoemde studenten krijgen een campusverbod, de activiteiten van de studentenkring worden tijdelijk opgeschort.

De VUB voorziet de slachtoffers van de nodige juridische en psychologische bijstand.

In het belang van de strafklacht en de tuchtprocedure zal de VUB zich voorlopig onthouden van verdere commentaar en informatie.

VUB-rector Jan Danckaert: ‘Grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd aan de VUB. Nu niet, straks niet, nooit meer. Ons meldpunt YANA neemt elke klacht, alsook de indieners ervan, bijzonder ernstig. Wanneer grensoverschrijdend gedrag zich voordoet, ondernemen we actie en voorzien we de nodige begeleiding en ondersteuning van melders en slachtoffers doorheen het – voor hen loodzware – proces. Ze staan er niet alleen voor.’

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel