VUB lanceert leerstoel met Alex Agnew

VUB lanceert leerstoel met Alex Agnew

Stand-upcomedian steunt kankeronderzoek aan Vrije Universiteit Brussel met 100 000 euro

Maandag 2 oktober 2023 – De Vrije Universiteit Brussel (VUB) lanceert op 9 oktober een nieuwe leerstoel op naam van Alex Agnew. Met zijn theatertournee Wake Me Up When It’s Over haalde de stand-upcomedian 100.000 euro op voor het VUB Yamina Krossa Fonds voor borstkankeronderzoek. Dat bedrag stelt Prof. Dr. Ir. Damya Laoui en haar team in staat om twee jaar lang fundamenteel onderzoek te voeren naar een therapie tegen kankerherval en uitzaaiingen. Agnew krijgt de leerstoel op eigen naam als erkenning voor zijn bijdrage.

Alex Agnew ontmoette fondsoprichtster Yamina Krossa en VUB-VIB professor Damya Laoui tijdens de opnames van zijn podcast Welcome To The AA. Het onderwerp lag hem al nauw aan het hart omdat ook de vrouw van zijn podcast-kompaan Andries Beckers met borstkanker te maken had gekregen. Het enthousiasme van Yamina inspireerde hem om nog meer te doen: van elk verkocht ticket voor zijn theatertournee Wake Me Up When It’s Over zou hij een euro schenken aan het VUB Yamina Krossa Fonds. Anderhalf jaar later staat de teller op 100.000 euro steun voor kankeronderzoek.

“Ik heb al veel geluk gehad in mijn leven. Het was dus tijd om iets terug te doen." zegt mecenas Alex Agnew. "Damya en Yamina zijn twee topvrouwen die ik met plezier steun in hun droom om borstkanker de wereld uit te helpen.”

Programma voorstelling leerstoel Alex Agnew x Yamina Krossa Fonds voor borstkankeronderzoek op maandag 9 oktober 2023

 • 16u30: onthaal
 • 17u: start programma
 • 17u05: videoboodschap van de rector
 • 17u10: toespraak door vicerector Innovatie & Valorisatie Hugo Thienpont
 • 17u15: interview met fondsoprichtster Yamina Krossa en mecenas Alex Agnew
 • 17u35: presentatie kankeronderzoek door prof. dr. ir. Damya Laoui en dr. Elly Marcq
 • 17u55: Q&A
 • 18u05: ceremoniële ondertekening van de leerstoel
 • 18u10: receptie

Locatie

VUB Main Campus Etterbeek
​U-Residence
​Toegang 9 op de Generaal Jacqueslaan, 1050 Elsene


Wens je een interview of kom je graag langs?

 • Rondleidingen in het labo op de VUB-campus, reportage, live interview met Yamina Krossa en Damya Laoui
  • Mogelijk op 6 oktober. Gelieve hiervoor contact op te nemen met Damya Laoui of Yamina Krossa.
 • Interview met Yamina Krossa, Damya Laoui en Alex Agnew
  • Mogelijk op 9 oktober tussen 15u en 16u30. Gelieve hiervoor contact op te nemen met de woordvoerder (nathalie.vlaemynck@vub.be).

Over VUB Foundation

De VUB Foundation beheert het Yamina Krossa Fonds en werft filantropische fondsen bij bedrijven, organisaties, instellingen en particulieren. Dat doet ze binnen het kader van de dienst TechTransfer van het vicerectoraat Innovatie en Valorisatie. Het beleid van de VUB Foundation steunt op de overtuiging dat elke filantropische gift maatschappelijke return krijgt. Iedereen bijdrage steunt onderwijs, onderzoek, innovatie of het patrimonium van de VUB. De kennis en inzichten die daaruit ontstaan, vloeien terug naar de samenleving.

Meer info

Yamina Krossa Fonds

VUB Foundation

 • Yamina Krossa: +32 485 04 29 78
 • Damya Laoui: +32 485 61 24 75
 • Hoofd VUB Foundation Elisabeth Rabaey: ​ +32 492 55 21 23
Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel