VUB lanceert gloednieuw instellingsbreed vak voor alle studenten over duurzaamheid

VUB lanceert gloednieuw instellingsbreed vak voor alle studenten over duurzaamheid

Cursus biedt ruim, interdisciplinair inzicht in complex onderwerp

Vanaf dit academiejaar kunnen alle bachelorstudenten van de Vrije Universiteit Brussel voor het eerst het keuzevak “Interdisciplinary Course on Sustainability” volgen. Deze nieuwe Engelstalige cursus behandelt duurzaamheid vanuit verschillende disciplines en komt er na het succesvolle tweedaagse klimaatbootcamp van eerder dit jaar. Initiatiefneemster prof. Cathy Macharis (VUB) wil jongeren zo via theorie en praktijk de nodige kennis en tools aanreiken om duurzame verandering te realiseren.

De lessen bestaan uit een reeks lezingen van academische experts, waaronder VUB-professoren , ondernemers en beleidsmakers en dat over verschillende facetten en thema’s binnen duurzaamheid. Onder meer klimaat(verandering), productie, mobiliteit, energie, beleid, ondernemen, samenleving en gezondheid komen aan bod. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan verschillende modellen voor duurzame verandering.

De interdisciplinaire focus die verdergaat dan enkel milieuthema’s is een bewuste keuze, licht vaktitularis prof. Macharis toe: “Duurzaamheid omvat veel verschillende aspecten. Vandaar dat er binnen het vak ‘Interdisciplinary Course on Sustainability’ experten uit verscheidene domeinen langskomen om hun kennis met onze studenten te delen. Voor de complexe problemen waar onze maatschappij voor staat, is het trouwens ook nodig om over de grenzen van vakgebieden heen samen te werken aan oplossingen.”

Het veld in sturen

Bovendien zullen de studenten in opdracht van een bedrijf, non-profitorganisatie en beleidsagentschap een oplossing zoeken voor een duurzaamheidsuitdaging waar zij mee worden geconfronteerd. De VUB werkt hiervoor samen met partners in en rond Brussel.

“Onze studenten van vandaag zijn de change-makers van morgen. Met deze bedrijfsopdracht willen we hen al eens laten proeven van wat er zich vandaag in onze samenleving afspeelt. Ons uiteindelijke doel is actief, duurzaam burgerschap aanmoedigen en studenten zelf eigenzinnige oplossingen laten bedenken. Zo willen we de missie van de VUB en haar visie op onderwijs concretiseren”  besluiten dr. Waldo Galle.

Meer info

Prof. Dr. Cathy Macharis
Head of Research group MOBI - Mobility, Logistics and Automotive Technology Research Centre
cathy.macharis@vub.be
0479 39 55 49

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel