VUB lanceert Child Citizen Lab voor onderzoek mét en niet over kinderen

VUB lanceert Child Citizen Lab voor onderzoek mét en niet over kinderen

Een nieuw expertisecentrum voor kind-inclusieve wetenschap

Op woensdag 21 mei 2025 gaat aan de Vrije Universiteit Brussel het Child Citizen Lab van start, een interdisciplinair initiatief onder leiding van professor Els Dumortier, gericht op het ontwikkelen van wetenschappelijke praktijken waarin kinderen en jongeren als volwaardige burgers en medeonderzoekers worden betrokken.

Het Child Citizen Lab wil uitgroeien tot een expertisecentrum voor co-creatief, ethisch en inclusief onderzoek met kinderen en jongeren. Het Lab verenigt onderzoekers uit diverse disciplines rond één gedeeld doel: de ontwikkeling en implementatie van ethische richtlijnen, methodologieën en best practices voor onderzoek mét, en niet over, kinderen.

Kinderen en jongeren worden nog te vaak uitgesloten van volwaardige participatie in onderzoek en beleid, ondanks hun directe betrokkenheid bij de maatschappelijke uitdagingen van vandaag. Het Child Citizen Lab vertrekt vanuit de overtuiging dat kinderen recht hebben op inspraak en medeverantwoordelijkheid, ook binnen de academische wereld.

Een sprekend voorbeeld is de manier waarop jongeren in België en elders werden gecriminaliseerd tijdens de klimaatmarsen, terwijl net zij, volgens recente studies zoals die van Save the Children, de zwaarste gevolgen zullen dragen van klimaatverandering (Zal jij een ongeëvenaard leven leiden?  | Vrije Universiteit Brussel). Zo zullen kinderen die vandaag vijf jaar oud zijn, gemiddeld zeven keer meer blootgesteld worden aan extreme hittegolven dan hun grootouders. Toch worden hun stemmen zelden meegenomen in klimaatbeleid.

Het Child Citizen Lab wil dit fundamenteel onevenwicht in kennisproductie aanpakken door kinderen en jongeren systematisch te betrekken bij het formuleren van onderzoeksvragen, het verzamelen van data en de interpretatie van resultaten. Door hen als actieve burgers te erkennen, ontstaat er ruimte voor een wetenschap die meer responsief, representatief en maatschappelijk relevant is.

Het Lab beoogt bovendien een structurele impact op de academische wereld: door een platform te bieden voor interdisciplinaire samenwerking, zullen richtlijnen en modellen ontwikkeld en toegepast worden die onderzoekers ondersteunen bij het ethisch en effectief betrekken van jonge mensen in hun werk.


Contact:

Prof. Els Dumortier

Tel: beschikbaar bij de redactie

E-mail: els.dumortier@vub.be

Koen Stein
Koen Stein Centraal aanspreekpunt pers

 

 

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel