VUB laat professoren, studenten en alumni ‘terug denken’ over maatschappelijke uitdagingen

VUB laat professoren, studenten en alumni ‘terug denken’ over maatschappelijke uitdagingen

De Vrije Universiteit Brussel wil via onderwijs en onderzoek actief bijdragen aan een betere maatschappij. Om die missie kracht bij te zetten, stelt de universiteit in aanloop naar de verkiezingen haar nieuwe initiatief  “Terug Denken” voor. Onder deze noemer wil ze academici en (oud-)studenten via prikkelende expertenpodcasts en een online debatplatform engageren rond 10 brandend actuele problemen waar de politiek (nog) geen bevredigend antwoord op formuleerde.

Klimaat, vergrijzing, multiculturaliteit, robotica & AI, mobiliteit, politiek, humanisme, onderwijs, CSR en E-Health: dat zijn de 10 thema’s waarover de academici, studenten en alumni van de Vrije Universiteit Brussel zich over buigen. Voor elk van deze topics werd een podcast opgenomen waarin 2 VUB-experts, waaronder prof. Cathy Macharis (mobiliteit), prof. Bram Vanderborght (robotica) en prof. Sophie Withaeckx (multiculturaliteit), hun licht laten schijnen op vraagstukken als de impact van e-commerce op onze mobiliteit, de plaats van artificiële intelligentie in de gezondheidszorg en de zin of onzin van migratiequota. Op het gloednieuwe online debatplatform VUB-Engage staan voor elk thema verschillende stellingen waarop men kan reageren, maar men krijgt ook de mogelijkheid om zelf een idee te lanceren.

Dennis Hermans, Hoofd Alumniwerking licht toe: “Luisteren en kennis opdoen is één zaak, maar het is voor ons als universiteit ook belangrijk dat de VUB-community zich actief engageert voor de samenleving, bijvoorbeeld door mee na te denken over de uitdagingen waarmee ons land geconfronteerd wordt. Burgers kunnen politici vaak niet bereiken en daar willen we met deze (burger)participatiecampagne ‘Terug denken’ graag iets aan doen. We richten ons in de eerste plaats tot onze eigen alumni, academici en studenten, die natuurlijk ook burgers zijn”.

Voedingsbodem voor onderzoek

Verder is het ook de bedoeling om de ideeën die op het online platform gepost worden te verzamelen en te gebruiken voor nieuw wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit en levensvatbare projectvoorstellen te schalen in samenwerking met experten in ondernemerschap.

Het VUB-netwerk zit vol unieke, eigenzinnige en geëngageerde denkers. Het zou zonde zijn om daar niets mee te doen” besluit rector Caroline Pauwels.

 

Contacteer ons
Dennis Hermans Hoofd Alumniwerking
Dennis Hermans Hoofd Alumniwerking
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel