VUB laat donateurs zien wat met hun geld gebeurt

VUB laat donateurs zien wat met hun geld gebeurt

De Vrije Universiteit Brussel staat stil bij de impact van kanker

Op dinsdag 4 februari 2020 is het Wereldkankerdag. Een dag om stil te staan bij de impact van kanker. VUB Foundation nodigt dan de donateurs van het VUB Yamina Krossa Fonds uit voor een begeleid bezoek aan het labo van professor Damya Laoui. Hier mee wil de VUB haar donateurs bedanken en laten zien wat er echt met hun geld gebeurt.

Borstreconstructies

Yamina Krossa, zelf ex-borstkankerpatiënte, richtte vijf jaar geleden vzw Benetiet op. Ze pleitte daarmee voor de volledige terugbetaling van borstreconstructies bij de toenmalige Minister voor Volksgezondheid Maggie De Block. Krossa slaagde in haar opzet en stelde nadien de resterende €40.000 van vzw Benetiet ter beschikking van het in 2018 opgerichte VUB Yamina Krossa Fonds voor fundamenteel borstkankeronderzoek.

 

Damya Laoui

Dit Fonds wil het onderzoek naar een kankervaccin van professor Damya Laoui (VUB-VIB) financieren. Zij focust zich binnen de onderzoeksgroep Cellulaire en Moleculaire Immunologie op nieuwe kankertherapieën op basis van de zogeheten dendritische cellen, die deel uitmaken van ons eigen immuunsysteem. Het is dus een op iedere individuele patiënt afgestemd middel.

Specifiek gaat het om een vaccin tegen kankerherval. Het is zelden de eerste tumor die doodt. Van alle kankersterfgevallen in de wereld, is negentig procent terug te voeren op terugkerende tumoren of uitzaaiingen.” vertelt Laoui.

 

Met #Destination400 trachten de VUB Foundation en het VUB Yamina Krossa Fonds sinds maart 2018 €400.000 in te zamelen voor het onderzoek van Laoui en haar team. Dat bedrag zou hen de mogelijkheid geven om twee jaar lang ongestoord onderzoek voeren.

Tot op heden leverden talrijke fondsenwervende acties in totaal €145.000 op voor dit baanbrekend onderzoek. Door de donateurs uit te nodigen voor een begeleid bezoek aan het labo waarin het onderzoek uitgevoerd wordt, willen wij ze tonen waaraan de filantropische middelen worden besteed.” zegt Isabelle Marneffe, directeur van de VUB Foundation.

 

Rector Caroline Pauwels is aanwezig bij de rondleiding in het laboratorium van Damya Laoui.

“Het voelt goed om te zien dat de mensen wetenschappelijk onderzoek naar kanker waarderen. Iedereen kan er mee te maken krijgen. Het geld van de donateurs is heel goed besteed bij deze jonge toponderzoekster. We maken weer een stap om deze ziekte chronisch te maken.”

 

Meer info over het VUB Yamina Krossa Fonds op: http://www.vubfoundation.be/fondsyaminakrossa

 

Voor meer informatie over de VUB Foundation kan u contact opnemen met:

Isabelle Marneffe

Directeur VUB Foundation

Isabelle.Marneffe@vub.be

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën en acties samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel