VUB-klas van 2022 studeert af op Grote Markt in Brussel

VUB-klas van 2022 studeert af op Grote Markt in Brussel

Graduation ceremonies in samenwerking met ULB, Haute École Francisco Ferrer en Stad Brussel

Maandag 10 oktober – Vandaag werd het startschot gegeven voor de graduation ceremonies van de Vrije Universiteit Brussel op de Grote Markt in Brussel, een bijzondere plaats die symbool staat voor de verbondenheid tussen de universiteit, haar studenten en de stad. De VUB wuift tweeduizend masterstudenten uit in het bijzijn van hun familie en vrienden. Vanop het balkon van het Brusselse Stadhuis worden ze gelauwerd om hun inzet en het behalen van een diploma, de bekroning van hun universitaire carrière. Na de ceremonie op de grote Markt zetten de studenten hun viering verder op de Kunstberg.

Story image

Drie dagen lang staat de Grote Markt in Brussel in het teken van de VUB-afstudeerceremonies. Om de beurt zwaaien de tien faculteiten, het Multidisciplinair Instituut Lerarenopleiding en BRUFACE hun studenten uit onder een luid applaus.

Bij elke ceremonie spreken enkele prominente sprekers de afstuderende masters toe. Onder hen de decaan en/of de rector van de faculteit, de Brusselse burgemeester Philippe Close en enkele VUB-alumni. Ze inspireren de studenten om zich, ook na hun studies, blijvend te engageren voor een betere wereld door te kiezen voor een maatschappelijk zinvolle carrière. Daarnaast volgt ook de bekendmaking van de laureaten en worden enkele prijzen uitgedeeld.

Na de viering wordt de lichting van 2022 uitgenodigd in Plein Publiek BXL of Château Moderne, twee unieke locaties op de Kunstberg in Brussel. Samen met hun genodigden heffen ze er het glas op het behalen van hun universitaire diploma.

"Je diploma ontvangen op de Grote Markt is een heugelijke gebeurtenis met veel symboliek", benadrukt Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel. “We zijn blij dat we de studenten van de ULB, VUB en Haute École Francisco Ferrer en hun gezin die ervaring kunnen bieden. Het is een nieuwe traditie die nu deel uitmaakt van het Brusselse studentenleven.

“Als Urban Engaged University is verbinding met de stad van het allergrootste belang”, aldus Jan Danckaert, die voor het eerst de VUB-studenten proclameert als rector van de VUB. “We zijn dan ook ontzettend blij dat we die connectie kunnen versterken en onze afgestudeerden opnieuw kunnen proclameren op de Grote Markt van de hoofdstad. Enerzijds laten we hen op deze manier voelen hoe trots we als Alma Mater op onze studenten zijn. Het behalen van een diploma is de bekroning van hun persoonlijke groei en intellectuele ontwikkeling, wat een applaus verdient. Anderzijds willen we onze afgestudeerde masterstudenten ook aanmoedigen om ambassadeurs te worden van onze universiteit en van de stad Brussel, en hen inspireren om hun stempel te drukken op de maatschappij en bij te dragen tot een betere wereld.”

Na de ceremonies van de VUB, volgen nog de afstudeermomenten voor de studenten van de Université libre de Bruxelles en de Haute École Francisco Ferrer. In totaal zullen de afstudeerfestiviteiten van de drie instellingen een week duren, van 10 tot 16 oktober.


Het programma van de VUB-afstudeerceremonies

Faculteit

Datum

Spreker

Wetenschappen & Bio-Ingenieurswetenschappen

maandag 10 okt – 10u-12u

Roel van der Meulen

Sociale Wetenschappen

maandag 10 okt – 12u-14u

Charlotte Landsheere

Toegepaste Economische Wetenschappen, Handelsingenieur, Business & Technology, International Business

maandag 10 okt – 14u-16u

Frederic De Gucht

Bedrijfskunde & Business Management

maandag 10 okt – 16u-18u

Eva De Bleeckere

 

Recht & Criminologie

maandag 10 okt – 18u-20u

Michel Goovaerts

Lichamelijke Opvoeding & Kinesitherapie

dinsdag 11 okt – 10u-12u

Marius De Bruyn

Geneeskunde & Farmaceutische Wetenschappen

dinsdag 11 okt – 12u-14u

Nilofar Ghasemi

Psychologie & Educatiewetenschappen

dinsdag 11 okt – 14u-16u

Yasmine El Amrani/Matthijs Wuamans

Multidisciplinaire Leraren Opleidingen

dinsdag 11 okt – 16u-18u

Joost Neevens

Letteren & Wijsbegeerte

dinsdag11 okt – 18u-20u

Hannelore Simoens

Industrieel Ingenieurs

woensdag 12 okt – 10u-12u

Samuel Billens

BRUFACE opleidingen

woensdag 12 okt – 12u – 14u30

/


Meer info of zelf een bezoek brengen aan de VUB-graduations?

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel