VUB IES brengt politieke kopstukken samen tijdens “Het Grote Defensiedebat”

Donderdag 23 mei 2019 – 20u – Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus (VUB) – Karel Van Miert-gebouw (Zalen Rome en Lisbon) – Pleinlaan 5, 1050 Brussel

Veiligheid is een van de grote thema’s tijdens deze kiescampagne. In de laatste rechte lijn naar de verkiezingen, organiseert het Institute for European Studies (IES) van de Vrije Universiteit Brussel een groot kopstukkendebat rond de toekomst van de Belgische defensie op nationaal en internationaal niveau. Onder meer Hendrik Bogaert (CD&V), Philip Claeys (Vlaams Belang), Wouter De Vriendt (Groen), Melissa Depraetere (Sp.a.), Theo Francken (N-VA) en Tim Vandenput (Open VLD) nemen deel.

De 6 kopstukken zullen zich onder meer buigen over de rol van het Belgische defensieapparaat in internationale conflicten en over hoe de volgende regering de internationale engagement van ons land op vlak van defensie kan nakomen in tijden van besparingen. Verder gaan ze ook in op eventuele extra investeringen en het slinkende personeelsbestand bij defensie. Prof. dr. Alexander Mattelaer, academisch directeur van het IES en expert ter zake, is moderator van dienst. Het debat wordt afgesloten met een slotwoord van VRT-journalist en defensiekenner Jens Franssen.

U bent uiteraard van harte welkom op dit debat. Komt u graag langs of wenst u een van de deelnemers te spreken? Gelieve dan contact op te nemen met Jurgen Smet, persrelaties Institute for European Studies op jurgen.smet@vub.be. Voor een analyse van het Belgische defensiebeleid kunt u terecht bij prof. dr. Alexander Mattelaer, politicoloog en academisch directeur van het Institute for European Studies: alexander.mattelaer@vub.be (T 02 614 80 01).

Over IES
Het Instituut voor Europese Studies (IES) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is een academisch Jean Monnet Centre of Excellence en een beleidsdenktank die zich richt op de Europese Unie in een internationale context. Het Instituut bevordert academisch onderwijs en onderzoek in verschillende disciplines, en verleent diensten aan beleidsmakers, wetenschappers, stakeholders en het grote publiek.

20u00              Inleiding door Linde Desmaele (IES)

20u10              Debat: defensie als fundament van de Belgische nationale veiligheid

Moderator: Prof Dr Alexander Mattelaer (IES & Egmont)
                            Sprekers: Hendrik Bogaert (CD&V)