VUB-gerontoloog Christel Geerts over ouder worden als vrouw

VUB-gerontoloog Christel Geerts over ouder worden als vrouw

Boek Meisjes van 50 en meer – dinsdag 24 november 12u15 - Youtube

Vandaag stelde VUB-professor in de gerontologie Christel Geerts het boek Meisjes van 50 & meer voor, dat onder haar leiding tot stand kwam. In het boek, uitgegeven door ASPeditions, geven Geerts en collega-wetenschappers een openhartige inkijk in de wereld, hoofden, lichamen en gevoelens van vrouwen van 50-plus. Het wetenschappelijke kader van het boek wordt aan de hand van drie familieportretten geïllustreerd en afgesloten met beleidsaanbevelingen van de progressieve vrouwenbeweging zij-kant.

Het boek behandelt verschillende aspecten rond het thema ouder worden als vrouw. Zo biedt het een psychosociale situering. Het bespreekt ook specifieke biologische en medische aspecten van ouder worden waaronder ook een eigen hoofdstuk over seks en intimiteit. Verder komt ook het sociale netwerk ter sprake, vrijwilligerswerk en de thematiek van mantelzorg, dat merendeel door vrouwen boven 50 opgenomen wordt.

 “Vrouwen zijn met een lager inkomen en minder pensioenrechten kwetsbaarder dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Ze leven langer, maar zijn daarom niet gezonder. Ze combineren de zorg voor kleinkinderen en voor hulpbehoevende ouders, terwijl de jongsten onder hen zelf nog aan het werk zijn. Maar er zijn ook nog andere zaken, zoals de plaats van oudere vrouwen in de huidige maatschappij, seks op latere leeftijd, de menopauze, eenzaamheid, geneeskundige zorg op maat, enz. We gaan in het boek alvast de taboes niet uit de weg,” zegt prof. Geerts.

De première van het boek ging gepaard met een live chat waarin iedereen vragen kon stellen.

Contact:

Christel Geerts

Christel.geerts@vub.be

0498 58 09 41

 

Meisjes van 50 en meer. Over wifty’s en granny’s

Christel Geerts e.a.

Productcode (EAN): 9789461170231 - Verschijningsdatum: 24/11/2020

Uitgeverij: ASP - Academic And Scientific Publishers - Verkoopprijs: 18,95 euro

Contact:

Nienke Roelants - nienke.roelants@aspeditions.be

GF
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel