VUB geoloog genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2021

Baanbrekend onderzoek naar klimaatreconstructies

Geoloog Niels de Winter, onderzoeker aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en de Universiteit Utrecht is vandaag genomineerd voor de titel New Scientist Wetenschapstalent 2021. De 15 genomineerden werden uit meer dan vijftig kandidaten gekozen. Vanaf vandaag kan er twee weken lang op hen gestemd worden, via de digitale stembus op newscientist.nl. De Winter over zijn nominatie: “Ik ben ontzettend blij met de nominatie. Afgezien van het feit dat het waardering is van mijn werk als onderzoeker, is het een goede gelegenheid om mijn passie voor het klimaat kenbaar te maken. Het is immers mijn persoonlijke missie als klimaatdeskundige, veganist en jonge wetenschapper om alle middelen in mijn mogelijkheid te grijpen, om mensen bewust te maken van hun impact op klimaat, milieu en biodiversiteit.”

Niels de Winter behaalde in 2019 zijn doctoraat aan de VUB met onderzoek naar technieken voor hoge-resolutie klimaatreconstructies. Van zijn Phd, bestaande uit 9 hoofdstukken, kon hij 7 hoofdstukken publiceren als eerste-auteurspapers in internationale tijdschriften met peer review. Het totaal ligt bij 23 publicaties in vijf jaar. Zijn postdoctoraal onderzoek wordt gefinancierd wordt door het FWO en de Europese Commissie (Marie Curie beurs, Horizon2020). Zijn onderzoek werd tot nu toe bekroond met 2 Early Career Scientist Awards: De Steven Cohen Prize in 2017 en de Outstanding Early Career Scientist Award (EGU, 2020) en vond regelmatig de weg naar de media, soms met wereldwijde aandacht.

De Winter over zijn onderzoek: “Om het klimaatsysteem van de aarde  nu en in de toekomst beter te begrijpen, is het cruciaal om in kaart te brengen hoe het klimaat in het geologisch verleden reageerde op veranderingen. Helaas werd dat klimaat tot heden vooral bestudeerd op geologische tijdschaal (duizenden tot miljoenen jaren), terwijl de belangrijkste variaties in ons klimaat eigenlijk plaatsvinden op seizoensschaal. In mijn onderzoek ontwikkel ik juist hiervoor technieken en dat is nieuw. Voor die reconstructies gebruik ik chemische en microscopische analyses op fossiele schelpen. Zij leggen de condities van hun milieu vast, zoals de boomringen van een boom. Ik kweek hiervoor ook zelf levende kokkels, oesters en mossels, om schelpgroei beter te begrijpen. Mijn onderzoek bevindt zich dus op het raakvlak van biologie, geologie en chemie.

Het meest vernieuwende aspect van mijn onderzoek is dus de schaal waarop het klimaat van het verleden wordt bestudeerd. Mijn reconstructies stellen ons in staat om het effect van global warming op seizoenen en zelfs weersomstandigheden te gaan bestuderen, iets wat voorheen niet mogelijk was. Het voorspellen hiervan is van groot belang, want seizoensextremen zijn juist één van de grootste bedreigingen van de klimaatopwarming. Daarnaast kunnen we nu heel lokale klimaatomstandigheden meten, en dus veel preciezer begrijpen hoe en waarom klimaatverandering verschillende uitwerkingen heeft op verschillende plekken op aarde.

De toepassingen van dit onderzoek gaan echter verder dan enkel klimaat, want fossiele schelpen leggen ook bijvoorbeeld condities van het zeewater vast, en vertellen ons zo meer over het mariene ecosysteem waarin ze leefden. We konden met het onderzoek zelfs aantonen dat het jaar in het verre verleden meer dagen telde, wat weer van belang is voor astronomen die het aarde-maansysteem bestuderen. Kortom, het is interdisciplinair onderzoek met multidisciplinaire toepassingen.”

Vrij naar het New Scientist-credo - ideeën die de wereld, of onze blik daarop, veranderen – hanteerde de jury drie criteria waarop zij de 15 wetenschappers nomineerden: onderzoeksimpact, onderzoeksoriginaliteit en wetenschapscommunicatie met het brede publiek. De jury wordt dit jaar voorgezeten door VUB-deeltjesfysicus Jorgen D’Hondt en Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut. De andere juryleden zijn Jeroen de Ridder (voorzitter Jonge Akademie Nederland), Sylvia Wenmackers (co-voorzitter Jonge Academie Vlaanderen) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).

Na het sluiten van de stembus in twee weken kiest de jury uit de vijf kandidaten met de meeste stemmen de drie finalisten. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens New Scientist Live: Wetenschapstalent op donderdag 10 juni in De Balie in Amsterdam. Hoofdspreker van de avond is viroloog Ab Osterhaus. Het New Scientist Wetenschapstalent 2021 wint een trofee en een geldprijs van €2500.

Contact:

Niels de Winter

niels.de.winter@vub.be

Twitter: https://twitter.com/NielsJdeWinter

YouTube-links:

Vooropname presentatie vandaag op het Europees Aardwetenschappencongres EGU ter ere van Oustanding Early Career Scientist Award: https://youtu.be/kz4sbz6Su0w

WE
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel