VUB-geneeskundestudent Florine Janssens genomineerd voor de Eos-scriptieprijs

VUB-geneeskundestudent Florine Janssens genomineerd voor de Eos-scriptieprijs

De jaarlijkse scriptieprijzen

Vijf Vlaamse studenten maken kans op de Eos-scriptieprijs. Tussen de finalisten zit VUB-student Florine Janssens, die gepersonaliseerde preventie van nierstenen onderzocht. Tot en met 8 december kan er gestemd worden op een van de vijf genomineerden op de volgende pagina: https://www.eoswetenschap.eu/scriptieprijs2021.

Onderzoekers begrijpen steeds beter hoe nierstenen zich vormen. Er zijn verschillende soorten en aan de hand van een bloedafname, een urinecollecte en een CT-scan van de nieren kan uitgezocht worden welke maatregelen patiënten zouden kunnen helpen voorkomen dat er zich opnieuw stenen vormen. Nog veel te weinig patiënten, maar ook artsen weten dat gepersonaliseerde niersteenpreventie bestaat. Florine Janssens ging na wat het effect is van de combinatie van preventieve maatregelen in 835 patiënten die tussen 2004 en 2020 werden opgevolgd in de niersteenpreventiekliniek van het UZ Brussel. Patiënten gingen door preventie op een tijdsinterval van tien jaar van gemiddeld vier kolieken of pijnaanvallen en zes ingrepen, naar nog maar twee kolieken en één ingreep erna. Het grootste struikelblok is patiënten gemotiveerd te houden om hun dieet te volgen, op consultatie te komen, hun onderzoeken te doen, want momenteel haakt maar liefst 20-38% van de patiënten per jaar af. (Bron: EOS)

GF
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel