VUB-gemeenschap staat stil bij rouw en verlies tijdens Compassionate Week

VUB-gemeenschap staat stil bij rouw en verlies tijdens Compassionate Week

Dinsdag 14 november 2023 – De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil als Compassionate University verlies, rouw en ziekte bespreekbaar maken via verschillende activiteiten op de campus of online. Ze organiseert daarom van 13 tot 16 november de ‘Compassionate Week’ voor personeelsleden en studenten met als slotevent het jaarlijkse Moment van Troost, waarbij de gemeenschap stilstaat bij de VUB’ers die het voorbije jaar heengingen.

Tijdens de ‘Compassionate Week’ kunnen studenten workshops en seminaries volgen, een troostkaart schrijven of een glas drinken in het ‘Compassionate Café'. Ze kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten om samen verlies, ziekte en rouw draaglijker en bespreekbaar te maken. Op 16 november houdt de VUB haar jaarlijkse Moment van Troost, waar – afhankelijk van de weersomstandigheden - ook een permanente Before I Die Wall wordt voorgesteld:

“De muur is onderdeel van een wereldwijd kunstproject waarbij de hele VUB-gemeenschap wordt uitgenodigd om te reflecteren over onze sterfelijkheid en na te denken over dingen die er echt toe doen”, zegt VUB-rector Jan Danckaert. “Het concept werd ontwikkeld door kunstenaar Candy Chang in New Orleans. Er zijn meer dan 5000 muren in meer dan 35 talen en meer dan 75 landen, waaronder China, Argentinië, Italië, Irak, Finland, India, Japan en Zuid-Afrika. En nu dus ook ééntje in Brussel, op de VUB-campus in Etterbeek.”

Met nieuwe initiatieven als een Compassionate Week en de Before I Die Wall, maar ook met het Moment van Troost, het Monument van Troost en met andere activiteiten, engageert de VUB zich om als Compassionate University ziekte, verlies en rouw duidelijk te erkennen als deel van haar gemeenschap en alle leden uit die gemeenschap bij de ondersteuning te betrekken. De universiteit ondertekende hiervoor een intentieverklaring in 2019, op initiatief van de overleden ererector Caroline Pauwels.

Jaarlijkse Moment van Troost (foto door Thierry Geenen)
Jaarlijkse Moment van Troost (foto door Thierry Geenen)

Het volledige programma van de Compassionate Week vind je hier.

Ben je als journalist graag aanwezig op één van deze activiteiten? Gelieve jouw aanwezigheid te bevestigen via Nathalie Vlaemynck.

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel