VUB-gemeenschap brengt hulde aan overledenen tijdens jaarlijks Moment Van Troost

VUB-gemeenschap brengt hulde aan overledenen tijdens jaarlijks Moment Van Troost

Als Compassionate University wil de Vrije Universiteit Brussel verlies, rouw en ziekte bespreekbaar maken

Donderdag 16 november 2023 – Studenten en personeel van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) verzamelden zich bij valavond rond het Monument van Troost op de campus in Etterbeek. ​ Samen herdachten ze de VUB’ers die heengingen in 2023. Met het jaarlijkse herdenkingsmoment en andere initiatieven wil de VUB lijden en troost een plaats geven in het hart van de VUB-gemeenschap.

Aan de hand van muziek en troostende woorden herdenkt de VUB-gemeenschap de mensen van wie ze afscheid moest nemen tijdens het jaarlijkse Moment van Troost. Studenten en personeel staan ook stil bij medemensen die ziek zijn, zorgen voor iemand of door een moeilijke periode gaan zodat die zich gesteund en niet geïsoleerd voelen.

“Met de herdenkingsplechtigheid creëren we een moment om samen collectief stil te staan bij de mensen van wie we afscheid moesten nemen”, duidt VUB-rector Jan Danckaert. “Om onze waardering te uiten. Om de leegte op te vullen die ze achterlaten. Het helpt ons ruimte maken voor medeleven en verdriet, voor warmte en verbondenheid op momenten waarop onze community het moeilijk heeft. Want dat is het soort universiteit die wij willen zijn. Een Compassionate University. Een universiteit die ziekte, verlies en rouw duidelijk erkent en ondersteunt en alle leden uit de gemeenschap betrekt bij de ondersteuning.”

In 2019 ondertekende de VUB, op initiatief van voormalig rector Caroline Pauwels, een intentieverklaring om van de VUB een Compassionate University te maken. Het jaarlijkse herdenkingsmoment Moment van Troost, het Monument van Troost en opleidingen voor leidinggevenden en docenten over hoe ze met rouw, verlies of ziekte moeten omgaan wanneer een collega of student daarmee geconfronteerd wordt, zijn slechts enkele van de realisaties. Nog in 2019 richtte de VUB het Expertisecentrum Compassionate Communities, kortweg COCO, op. COCO is een samenwerking van acht onderzoeksgroepen uit verschillende faculteiten. COCO wil bijdragen aan een meer compassionate samenleving door gemeenschappen de capaciteit en kennis te bieden om zorg en ondersteuning te verlenen in tijden van ernstige ziekte, dood, sterven en verlies.

De herdenkingsplechtigheid vindt jaarlijks plaats voor St V, de viering waarbij de VUB en Franstalige zusteruniversiteit ULB hun stichter Pierre-Théodore Verhaegen herdenken. Voor het tweede jaar op rij is St V gespreid over twee dagen, met een eerste deel dat doorgaat op dezelfde avond als het Moment van Troost.

“Before I die Wall”

Vorig academiejaar breidde de VUB het Moment van Troost uit met een wensboom, waarbij de namen van overledenen worden afgeroepen en hun naamkaartje aan de boom wordt gehangen. Tijdens de huidige editie stelde de universiteit een permanente ‘Before I Die Wall’ voor:

“De muur is onderdeel van een wereldwijd kunstproject waarbij de hele VUB-gemeenschap wordt uitgenodigd om te reflecteren over onze sterfelijkheid en na te denken over dingen die er echt toe doen”, aldus Danckaert. “Het concept werd ontwikkeld door kunstenaar Candy Chang in New Orleans. ​ Er zijn meer dan 5000 muren in meer dan 35 talen en meer dan 75 landen, waaronder China, Argentinië, Italië, Irak, Finland, India, Japan en Zuid-Afrika. En nu dus ook ééntje in Brussel, op de VUB-campus in Etterbeek.”

Ook nieuw was dat de herdenkingsplechtigheid het slotevent vormde van een ‘Compassionate week”. Doorheen de week konden studenten en personeelsleden deelnemen aan verschillende activiteiten rond rouw en verlies op de campus of online. Van het volgen van workshops en seminaries, tot het schrijven van een troostkaart of het drinken van een glas in het ‘Compassionate café’: samen maakten ze verlies, ziekte en rouw draaglijker en de thema’s bespreekbaar.

 

 


Meer info

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel