VUB-gastdocent Djalali wordt mogelijk vandaag overgebracht naar een gevangenis waar executies plaatsvinden

VUB-gastdocent Djalali wordt mogelijk vandaag overgebracht naar een gevangenis waar executies plaatsvinden

De Iraanse rechter die toezicht houdt op de uitvoering van de doodstraf tegen VUB-gastdocent dr. Djalali heeft gezegd dat de autoriteiten ‘bevel’ hebben gegeven om dr. Djalali vandaag 1 december lokale Iraanse tijd over te brengen naar Raja’i Shahr gevangenis in Karaj en om de executie uit te voeren. Diezelfde rechter liet vandaag aan de advocaat van dr. Djalali weten dat hij nog een laatste bezoek van zijn familie zou mogen ontvangen vooraleer hij geëxecuteerd zal worden.

Vorige week dinsdag werd dr. Djalali in afzondering geplaatst in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij kreeg toen de boodschap dat hij snel geëxecuteerd zou worden en nam telefonisch afscheid van zijn echtgenote Vida Mehrannia. Executies worden meestal niet in Evin-gevangenis uitgevoerd, maar wel in gevangenissen in de ruime omgeving, zoals in Karaj.

Een overbrenging van professor Djalali naar de gevangenis in Karaj baart ons grote zorgen. Na de isoleercel zou dit weer een stap dichter bij de executie kunnen zijn. Amnesty International en de VUB vragen met aandrang aan de politieke wereld, zowel op Belgisch, Europees, als internationaal niveau, om onmiddellijk contact op te nemen met de Iraanse autoriteiten en te pleiten voor het intrekken van de doodstraf en het vrijlaten van Dr. Djalali,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Alle contacten met onze Vlaamse, Belgische, Europese en internationale partners, waaronder de Amerikaanse komende regering, zijn geactiveerd. Het is nu aan hen om krachtige taal te spreken. Het lot van Ahmadreza is in hun  handen. Wijzelf hebben werkelijk al het mogelijke gedaan om zijn leven te redden. Iran moet uit alle hoeken van de wereld te horen krijgen dat de executie van Ahmadreza onaanvaardbaar is,” zegt Caroline Pauwels, rector van de VUB waar professor Djalali gastdocent was.

ACHTERGROND

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

Iran neemt, na China, de tweede plaats in wat betreft het aantal uitgevoerde executies in de wereld. In 2019 executeerde Iran minstens 251 mensen. Het land organiseert ook publieke executies en stelt minderjarige daders terecht.

#SaveAhmadreza

De VUB roept op om de actie van Amnesty International massaal te ondersteunen, via social media boodschappen en emails, en zo de druk op de Iraanse autoriteiten op te voeren. Actie Amnestie International: https://www.vub.be/dewereldheeftjenodig/peace/project/djalali##saveahmadreza


Contact:

Met vragen kan u ook terecht bij de persdienst van Amnesty International Vlaanderen op 0486 75 55 10

GF CO
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel