VUB-fysicus Freya Blekman in strategiegroep CERN

VUB-fysicus Freya Blekman in strategiegroep CERN

Natuurkundige Freya Blekman is verkozen om te zetelen in de  physics coordination group van het Compacte Muon Solenoïde experiment op CERN. Blekman gaat meewerken in een klein team van fysici dat verantwoordelijk is voor het bepalen van de strategie en kwaliteit van het wetenschappelijke programma van het Compact Muon Solenoid experiment op CERN.  De Compacte Muon Solenoïde is een van de vier hoofdexperimenten van de deeltjesverneller en is een van de twee experimenten waar het Higgs deeltje werd ontdekt wat in 2013 leidde tot de Nobelprijs van Belg Francois Englert en Peter Higgs. Blekmans’ nieuwe functie focust op outreach en wetenschapscommunicatie.  “Dat betekent dat ik de volledige communicatie van onze internationale wetenschappers ga coördineren, meer dan vierduizend personen wereldwijd en minstens zo’n 150 wetenschappelijke publicaties per jaar. Ik heb er zin in, het is een wereld-uitdaging om met zo veel uitstekende fysici van alle top-universiteiten ter wereld te werken. ”

 

Freya Blekman is onderzoeksprofessor elementaire deeltjesfysica aan de Vrije Universiteit Brussel, werkzaam aan het Interuniversity Institute for High Energies - IIHE (ULB-VUB). Daar proberen ze door deeltjesfysica experimenten vragen te beantwoorden als: hoe evolueerde het universum? Wat zijn de kleinste bestanddelen van de materie en zijn ze echt de kleinste? Wat is de aard van ruimte en tijd? Wat is echt massa?

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel