VUB-fysicus Freya Blekman in strategiegroep CERN

Vrijdag 7 december 2018 — Natuurkundige Freya Blekman is verkozen om te zetelen in de  physics coordination group van het Compacte Muon Solenoïde experiment op CERN. Blekman gaat meewerken in een klein team van fysici dat verantwoordelijk is voor het bepalen van de strategie en kwaliteit van het wetenschappelijke programma van het Compact Muon Solenoid experiment op CERN.  De Compacte Muon Solenoïde is een van de vier hoofdexperimenten van de deeltjesverneller en is een van de twee experimenten waar het Higgs deeltje werd ontdekt wat in 2013 leidde tot de Nobelprijs van Belg Francois Englert en Peter Higgs. Blekmans’ nieuwe functie focust op outreach en wetenschapscommunicatie.  “Dat betekent dat ik de volledige communicatie van onze internationale wetenschappers ga coördineren, meer dan vierduizend personen wereldwijd en minstens zo’n 150 wetenschappelijke publicaties per jaar. Ik heb er zin in, het is een wereld-uitdaging om met zo veel uitstekende fysici van alle top-universiteiten ter wereld te werken. ”

Freya Blekman is onderzoeksprofessor elementaire deeltjesfysica aan de Vrije Universiteit Brussel, werkzaam aan het Interuniversity Institute for High Energies - IIHE (ULB-VUB). Daar proberen ze door deeltjesfysica experimenten vragen te beantwoorden als: hoe evolueerde het universum? Wat zijn de kleinste bestanddelen van de materie en zijn ze echt de kleinste? Wat is de aard van ruimte en tijd? Wat is echt massa?