VUB µFlow Cell partner van Redwire Space NV voor ontwikkeling 3D BioSysteem voor European Space Agency

VUB µFlow Cell partner van Redwire Space NV voor ontwikkeling 3D BioSysteem voor European Space Agency

De µFlow Cell van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is onderaannemer van Redwire Space NV, in het kader van een recent contract ter waarde van 14 miljoen euro voor het ontwerp, de ontwikkeling en de kwalificatie van de 3D BioSysteem-faciliteit voor onderzoek in het Internationaal Ruimtestation (ISS). Het contract kadert in het Exploration Programme van de European Space Agency (ESA) en wordt ook door de ESA gefinancierd.

De 3D BioSystem- faciliteit wordt ontwikkeld door een consortium van industriële en academische partners, met Redwire Space NV als hoofdleverancier. De faciliteit zal gebruik maken van de nieuwste 3D bioprinting technologieën om een modulair, krachtig en uniek systeem te bieden voor een groot aantal experimenten. Het systeem zal bestaan uit een 3D bioprinter, 3D celcultuureenheden en een incubator. Het 3D BioSystem zal in staat zijn om organoïden te printen in een baan om de aarde. Organoïden zijn kleine driedimensionele constructies van cellen, die de werking van menselijke organen nabootsen. De organoïden kunnen verder in de ruimte verwerkt worden of teruggestuurd naar de aarde. Het 3D BioSysteem kan bovendien organoïden hosten en incuberen die rechtstreeks geüpload worden vanaf de aarde. De wetenschappers willen daarbij kijken hoe de organoïden zich ontwikkelen in gewichtloze toestand.

"We zullen onze expertise in microfluïdica aanwenden om speciale modulaire platen te ontwerpen en te bouwen, waarop de monsters kunnen worden afgedrukt of gelokaliseerd vóór de integratie in de 3D BioSystem-faciliteit”, aldus Prof. Wim De Malsche, hoofd van de µFlow Cell aan de VUB. “Die kunnen tijdens de incubatie van de organoïden zorgen voor de vereiste omgevingsfactoren, afhankelijk van de behoeften van het experiment. Onze onderaannemingsactiviteiten zijn al begin 2023 gestart en zullen naar verwachting tot 2027 duren."

De mogelijkheid om celconstructies te bioprinten zal van cruciaal belang zijn voor langdurige ruimtevluchten naar de maan, Mars en verder en voor duurzame planetaire nederzettingen. De 3D BioSysteem-faciliteit kan ook een belangrijk hulpmiddel zijn voor een beter begrip van cel-tot-cel interacties in dik weefsel. Verder kan het maken van organoïden nuttig zijn voor het testen van de werkzaamheid en toxiciteit van medicijnen, het leggen van de basis voor het printen van gevasculariseerd weefsel en, in de toekomst, voor het printen van transplanteerbare orgaanpleisters voor weefseltherapie. Het systeem zal ook helpen om de technologische onafhankelijkheid en concurrentiekracht van Europa in de ruimtevaart te waarborgen, wat cruciaal is om de mondiale ruimtevaarteconomie te laten groeien.

"Het project laat goed zien dat µFlow Cell microfluïdica van concept tot volwaardig product kan ontwikkelen", besluit Filip Legein, Valorisatiemanager van de µFlow Cell aan de VUB. “We zijn daarom erg trots om bij te dragen aan een project dat de mogelijkheden voor weefselproductie voor langdurige ruimtevluchten zal bevorderen en het leven op aarde zal verbeteren.”

Meer info

Filip Legein: +32 473 42 17 50

https://microflowcell.vub.be/


Frans Steenhoudt
Frans Steenhoudt Perscontact wetenschap en onderzoek

 

WE IR GF
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel