VUB-expertenlijst zomer

VUB-expertenlijst zomer

Het is zomer en de grote vakantie is begonnen. In dit overzicht reiken we een aantal VUB-experts aan op uiteenlopende onderwerpen zoals vakantie&stress, reizen of thuis blijven, zomerliefde, droogte&klimaatverandering, fauna&flora, gezondheid in de zon en nog veel meer.

Fauna & Flora

Insecten

Zijn er nu meer of net minder vlinders en andere insecten dan in andere zomers, en aan wat valt dat te wijten? Hoe zit het met de bijen, en hun belangrijke rol als bestuivers?

Bioloog Thomas Merckx
[email protected]

0471 10 4 83

Zee

Waarom is er eb en vloed? Wanneer is de zee warm genoeg om in te zwemmen? Hoe pas je op voor zandbanken? Wat bij een gevaarlijke stroming? Waarom is zeewater zout? Welke dieren leven in de zee? Wat bij een kwallenbeet?

Mariene bioloog Marc Kochzius

[email protected]
0470 264 978

        

Gezondheid & Welzijn

Vakantiestress – op reis of thuis

Hoe ga je om met reisstress (op de luchthaven, in het verkeer, tijdens planning)? Eerste hulp bij vakantiestress! En wat met Staycation? Is het voor je mentale gezondheid een goed idee om deze zomer thuis te blijven in plaats van op reis te gaan? Hoe ga je om met FOMO? Hoe zorg je ervoor dat je je goed voelt in je eigen omgeving? Wat met vakantieblues? En hoe kan je het langst van je vakantievibes blijven genieten wanneer terug aan het werk. Waarom zijn er zovele spanningen tussen koppels tijdens het jaarlijks verlof,…

Psycholoog Elke Van Hoof
[email protected]
0479991219

Werk

Hoe bereid je je voor om weer aan het werk te gaan? Hoe werk je het best tijdens hitte? Hoe behoud je een goede werk-privé balans, met genoeg ruimte voor vrije tijd? Hoe focus je je het best op je werk met alle afleidingen in de zomer? Hoe creëer je discipline tijdens relaxte zomermaanden?

Arbeidspsycholoog Tim Vantilborgh
[email protected]

0485 60 40 78

Slapen

Hoe slaap je goed in een periode van hitte? Belang van bioritme op reis? Hoe slaap je beter op verplaatsing (bv. op reis)?

Psycholoog Olivier Mairesse
[email protected]
0478420718

Liefde

Waarom worden mensen verliefd op vakantie? Waarom bestaat er zoiets als zomerliefde? Heeft de zon invloed op onze relaties?

Bert Van Puyenbroeck
[email protected]
+32 494 700 727

COVID19 - Hitte en gezondheid - Voeding 

Waarom zijn onze darmen gevoelig aan pikant eten? Waarom kunnen sommige andere culturen hier beter tegen? Wat met de nieuwe opstoot van COVID19 besmettingen? Moeten er weer algemene maatregelen komen? Wat doet hitte met ons lichaam, wanneer wordt het gevaarlijk? Hoe kunnen we ons beschermen? Voor wie is het gevaarlijk?

Huisarts Dirk Devroey

[email protected]

0475 85 38 12

 

Klimaat

Ecologisch reizen

Hoe kan je zo ecologisch mogelijk op reis? Welk vervoersmiddel is het meest duurzaam? Welke alternatieven voor het vliegtuig zijn er? En als je met de auto gaat: hoe rij je het meest ecologisch?       

              Mobiliteitsexpert Cathy Macharis
              [email protected]
              0479 395549        

Droogte & overstromingen – klimaatverandering@home

Waarom krijgen we steeds langere periodes van droogte? Wat kunnen we doen om gezinnen, natuur, landbouw en industrie weerbaarder te maken tegen droogte? Hoe voorkomen boeren het best een mislukte oogst door droogte? Hoe ga je zelf het beste om met droogte? Hoe waterverbruik verminderen? Hoe ecologisch verantwoord omgaan met water, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf?

Vorig jaar overstroomde tijdens de zomer een deel van Wallonië door felle neerslag. Wat als dat opnieuw gebeurt, in Vlaanderen, Wallonië, Brussel? Hoe bereid je je daarop voor? Wat kan je doen om waterschade te voorkomen?

Hydroloog Marijke Huysmans
[email protected]
0493 075 655

Klimaatopwarming

Wordt het in de toekomst tijdens de zomer nog warmer door klimaatopwarming? Zit een watertekort zoals in Florida er bij ons ook aan te komen? Wordt de grens van leefbaarheid bereikt tijdens hittegolven? Hoe kan het dat we tegelijk meer overstromingen en droogte zien? Kunnen we dit allemaal nog vermijden?

Klimaatwetenschapper Wim Thiery
[email protected]
0485 708 018

WE IR ES GF PE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel