VUB-eredoctoraat voor Yuval Noah Harari

VUB-eredoctoraat voor Yuval Noah Harari

Historicus en auteur van “Sapiens: A Brief History of Humankind” is een van meest toonaangevende denkers van 21ste eeuw

De Vrije Universiteit Brussel kent de titel “Doctor Honoris Causa” toe aan historicus Yuval Noah Harari. De wereldberoemde auteur krijgt het eredoctoraat voor zijn jarenlange werk over de geschiedenis en toekomst van de mensheid, en zijn kritisch denken over technologische evoluties. Prof. Harari neemt zijn eredoctoraat eind januari in ontvangst tijdens een bezoek aan ons land. VUB-rector Caroline Pauwels zegt dat denkers als Harari van fundamenteel belang zijn, “omdat wetenschap met vragen begint, heel Socrates-gericht. Dat is essentieel voor het onderwijs en daarmee voor de toekomst van onze kinderen.” Harari is op 27 januari 2020 op uitnodiging van Newsweek in België. 

Harari werd in 1976 geboren in Israël en werkt vandaag aan the Hebrew University in Jerusalem. Hij legde zich in zijn onderzoek aanvankelijk toe op de wereldgeschiedenis, met topics als de relatie tussen geschiedenis en biologie of de verschillen tussen de homo sapiens en andere dieren.

Vandaag focust Harari zich echter sterk op de toekomst van de mensheid in de 21ste eeuw en de rol die technologie daar in zal spelen. Harari voorziet namelijk dat technologie en mensen almeer meer zullen versmelten. Hierdoor moet volgens hem ook de huidige invulling van het concept van humanisme - waar de mens wordt beschouwd als een autonoom wezen met een vrije wil - geherdefinieerd worden. Bovendien wijst Harari er op dat technologie mogelijk kan leiden tot groeiende ongelijkheid, omdat welgestelde burgers hiertoe makkelijker toegang zullen krijgen. Deze thema’s kwamen ook al aan bod in zijn bestsellers “Sapiens: A Brief History of Humankind”, “Homo Deus: A Brief History of Tomorrow” en “21 Lessons for the 21st Century” die wereldwijd 19 miljoen keer over de toonbanken gingen.

Dat Harari als historicus zo diepgaand en vanuit zoveel diverse perspectieven over de toekomst nadenkt, maakt hem tot een ideale gids voor de jongste generatie studenten.  Het zijn tenslotte de 21-jarigen van vandaag die de 21ste eeuw mee vorm zullen geven. En dan gaat het over veel meer dan technologie alleen.     

“Harari is bezorgd over het gevaar van de toenemende ongelijkheid als we toelaten dat grote technologische spelers alle aspecten overnemen van ons dagelijkse leven.  Enkel goed geïnformeerde en kritische burgers hebben de kracht om beleidsmakers ertoe te bewegen om dergelijke evoluties in de juiste richting te laten gaan. In dat opzicht kunnen de inzichten van Harari bijzonder inspirerend zijn voor onze studenten, en relevant zijn voor zowat elke studierichting”, legt Caroline Pauwels uit.

De VUB draagt het eredoctoraat voor Harari graag op aan iedereen die nu 21 is in de 21ste eeuw.  Het VUB-eredoctoraat wordt uitgereikt voorafgaand aan zijn lezing op uitnodiging van het Belgische Newsweek in de Lotto Arena in Antwerpen op 27 januari 2020.

Contacteer ons
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel