VUB-er voorgedragen als archeoloog van het jaar in Groot Brittannië

VUB-er voorgedragen als archeoloog van het jaar in Groot Brittannië

Christophe Snoeck ontdekte methode om herkomst gecremeerde botten te bepalen

Het Britse tijdschrift Current Archaeology heeft VUB-wetenschapper Christophe Snoeck genomineerd als archeoloog van het jaar. Christophe Snoeck krijgt deze eer voor het onderzoek dat hij deed naar de oorsprong van Stonehenge. In zijn studie vond hij een methode uit om de geografische oorsprong te bepalen van gecremeerde botten via strontium isotopen. Stemmen kan nog tot 11 februari. https://bit.ly/2CpKTZQ


In Groot Brittannië heeft de studie naar de gecremeerde doden op het terrein van Stonehenge veel indruk gemaakt. Dit wetenschappelijke pionierswerk werpt een nieuw licht op de oorsprong van de mensen die bij Stonehenge begraven liggen, en hoe ver zij vijfduizend jaar geleden wilden reizen om naar Stonehenge te komen. De wetenschap achter de studie werd door Christophe Snoeck ontwikkeld aan de Universiteit van Oxford. Daar onderzocht hij de structurele en isotopische veranderingen tijdens de crematie en hoe ze kunnen worden bestudeerd in archeologische contexten. Zijn bevindingen hebben de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de archeologische duiding van gecremeerde resten. Christophe is FWO-onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en de Wetenschappelijke coördinator van het CRUMBEL-project (Crematies, Urnen and Mobiliteit: Ancient Population Dynamics in België).

Het complete onderzoek naar de oorsprong van Stonehenge is ook genomineerd als onderzoekproject van het jaar.

Contacteer ons
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel