VUB en VGC investeren met data bus in digitale geletterdheid van Brusselse scholieren

De onderzoeksgroep IMEC-SMIT van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) lanceert met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) een data bus. Deze wil leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel data-wegwijs maken en met leerkrachten werken rond concrete dataprojecten. 

Het inzetten op datageletterdheid in het onderwijs is van cruciaal belang om leerlingen vandaag te helpen ontwikkelen tot de burgers en werknemers van de toekomst. In het huidige onderwijsmodel is een klas-setting hiervoor ontoereikend. Om een zo groot mogelijk aantal leerlingen te bereiken, start de VUB met een mobiel educatielab, waarmee ze naar de jongeren uit het Nederlandstalig onderwijs in Brussel trekt.

Op initiatief van collegevoorzitter Guy Vanhengel, o.a. bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, wordt een subsidie van 497.370 euro toegekend voor de leasing, de inrichting en de werking van een data science bus van de toekomst. Dankzij de bus kan de VUB samen met de VGC en de Nederlandstalige scholen in Brussel op een innovatieve manier hightech educatieve living labs installeren rond scholen en andere interessante locaties in Brussel. Steeds is het de bedoeling om jongeren tussen 10 en 18 jaar uit het Nederlandstalig onderwijs datawijs te maken, door samen met hun leerkrachten te werken aan concrete dataprojecten en hun eigen digitaal dataproces.

De door de VGC toegekende middelen zullen dienen om de bus te leasen en uit te rusten met touchscreens, tablets, verschillende sensoren en andere state-of-the-art technische tools om de volledige leercontext in kaart te brengen en noodzakelijke inzichten te verwerven om te werken aan het onderwijs van de toekomst. 

De maiden trip van de bus is voorzien voor februari 2019. Daarna zal hij in samenwerking met leerkrachten, schoolteams en andere digitale organisaties, verschillende scholen aandoen. Ook de studiekeuzebeurs en de VGC-speelpleinen kunnen op een stop van de bus rekenen.

Contacteer ons
Nadya De Beule Persverantwoordelijke kabinet minister Vanhengel
Pieter Ballon Director onderzoeksgroep SMIT, Vrije Universiteit Brussel
Wendy Van Den Broek Professor in de communicatiewetenschappen, Vrije Universiteit Brussel
Karen Triquet PhD Researcher IMEC-SMIT, Vrije Universiteit Brussel
Geert Goessaert Perswerking VUB, Vrije Universiteit Brussel
Nadya De Beule Persverantwoordelijke kabinet minister Vanhengel
Pieter Ballon Director onderzoeksgroep SMIT, Vrije Universiteit Brussel
Wendy Van Den Broek Professor in de communicatiewetenschappen, Vrije Universiteit Brussel
Karen Triquet PhD Researcher IMEC-SMIT, Vrije Universiteit Brussel
Geert Goessaert Perswerking VUB, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel