VUB en ULB roepen heel Brussel uit tot campus

4000 studenten, 90 activiteiten en 60 locaties en partners voor weKONEKT-week van 26 tot 30 maart

Van 26 tot 30 maart trekken de VUB en de ULB met meer dan 4000 studenten, personeel en profs naar 60 locaties in 12 Brusselse gemeentes. Ze doen dat in het kader van weKONEKT.brussels: een gemeenschappelijk initiatief om hun studenten te betrekken met de complexe maar boeiende realiteit van een wereldstad en ze kennis te laten maken met het werkveld. “weKONEKT.brussels  is één grote aanmoediging om de stad én de stedelijkheid te ontdekken,” aldus VUB-rector Caroline Pauwels.

Rijk aanbod activiteiten
Op het programma van de weKONEKT-week staan 90 (les)activiteiten bij bedrijven, cultuurhuizen, overheidsinstellingen, ziekenhuizen, rechtbanken, musea, non-profitorganisaties, media en internationale instellingen. Daarnaast zijn er verscheidene publieke events gepland, zoals muziek, theater- en cinemavoorstellingen en debatavonden.

"Als deze oefening helpt de B in de VUB te onderstrepen, dan is ze geslaagd."
Caroline Pauwels, rector VUB

weKONEKT.brussels ontstond uit de ambitie van zowel de VUB als de ULB om zichtbaarder aanwezig te zijn in hun thuisstad. Ook willen beide universiteiten vanuit hun academische expertise een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Brussel tot een rijk geschakeerde, inclusieve biotoop met kansen voor iedereen. Caroline Pauwels: “Als deze oefening helpt de B in de VUB te onderstrepen, dan is ze wat mij betreft geslaagd.” 

Gedeelde ambitie
De brede medewerking van instellingen en bedrijven aan de weKONEKT-week bewijst dat die ambitie ook buiten de universiteiten in goede aarde valt. Opvallende partners zijn onder meer Belfius, P&V-verzekeringen en VBO. Zij stellen hun kantoren open voor bezoeken, gastlessen en lezingen. 

Zo laat Belfius studenten én personeel van de VUB kennis maken met hun marktenzaal. P&V-verzekeringen stelt zijn congresruimte ter beschikking voor een lezing van drie ‘topdokters’ van het UZ Brussel: Dimitri Aerden, Wim Distelmans en Herman Tournaye. En Pieter Timmermans en Bart Buysse van het VBO vergasten de studenten sociologie op een inleiding en gastles over het Belgisch sociaal overlegmodel. 

Alumna Goedele Liekens 
Ook individuele VUB-alumni verlenen hun medewerking aan de weKONEKT-week. Een van de blikvangers is Goedele Liekens. De bekende seksuologe en tv-persoonlijkheid geeft op donderdag 29 maart in de Ravensteingalerij een gastlezing over grensoverschrijdend gedrag bij kinderen en volwassenen. 

De ULB van haar kant trekt onder andere naar BOZAR, Atelier 210 en het World Trade Center voor lessen en  voordrachten over urban research en de impact van nieuwe technologieën op de samenleving. 

Als uitvalsbasis tijdens de weKONEKT-week fungeren de ruimtes van BOZAR in de Ravensteingalerij, terwijl het Infopunt voor studenten van de VUB tijdelijk zijn tenten opslaat in Muntpunt. Ook de NMBS, de Beursschouwburg, Brussels Info Place, het BELvue museum, Cinematek, het Nationaal Orkest van België, de MIVB, Suntra en vele andere partners stellen ruimtes ter beschikking. 

Het volledige programma van de weKONEKT-week kunt u hier bekijken en downloaden

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel