VUB en Jules Bordet Instituut bundelen krachten voor ontwikkeling van innovatieve gepersonaliseerde kankerbehandeling

VUB en Jules Bordet Instituut bundelen krachten voor ontwikkeling van innovatieve gepersonaliseerde kankerbehandeling

De Vrije Universiteit Brussel en het Jules Bordet Instituut werken samen aan een nieuwe kankerbehandeling. Het gaat om gepersonaliseerde bestraling waarbij kankercellen bij de patiënt gedetecteerd worden met moleculaire beeldvorming. De kankercellen  worden daarna rechtstreeks met geïnjecteerde, radioactieve deeltjes behandeld. De VUB en het Jules Bordet Instituut hebben hier voor een akkoord getekend voor de verdere ontwikkeling van het "Brussels RadioTheranostics Platform". Met deze samenwerking - die grensverleggend is voor België en Europa - vormen de VUB, UZ Brussel, ULB Erasmus en Jules Bordet Instituut de voorhoede in moleculaire beeldvorming en behandeling met gerichte radionucleïden.

Het Brussels RadioTheranostics Platform (BRTP), een netwerk van wetenschappers en clinici van het Jules Bordet Instituut, UZ Brussel en ULB Erasmus, plant hiervoor de bouw en het beheer van innovatieve onderzoeksinfrastructuren. Zo wordt er bij de Vrije Universiteit Brussel een ‘Vector Development Unit’ geïnstalleerd, onder leiding van Prof Nick Devoogdt. Dit is een laboratorium voor de ontwikkeling en productie van vectoren die tumordodende radioactieve straling kunnen transporteren naar kwaadaardige cellen. De vector herkent heel specifiek een ziektekenmerk in het lichaam van de patiënt.  Daarnaast komt er op de VUB een ‘Alpha Lab’ te staan, onder leiding van Prof Matthias D’Huyvetter. Dit laboratorium is uitgerust voor de ontwikkeling van gerichte alfa-partikel therapie, een veelbelovende behandeling die het mogelijk maakt erg krachtige radioactieve straling te richten op kwaadaardige cellen, zonder het omliggende gezonde weefsel aan te tasten.

 

De PET/CT radiofarmacie komen in het Jules Bordet Instituut. Bij een PET/CT-scan wordt een licht radioactieve stof in de bloedbaan van een patiënt gespoten. Met een lichaamsscan kan de ziekte op die manier worden opgespoord, of de aan- of afwezigheid van een specifiek doelwit worden aangetoond.

 

Deze samenwerking komt er mede dankzij een aanzienljike donatie van de Association Vinçott Nuclear en steun van de Vrienden van het Jules Bordet Instituut. Dankzij deze nieuwe infrastructuur zullen de betrokken onderzoekinstellingen verder werken aan vernieuwende gepersonaliseerde kankerbehandelingen.

 

Voor meer info, contacteer:

Matthias D’Huyvetter
Matthias.DHuyvetter@vub.be
02-477 4991

 

Contacteer ons
Sicco Wittermans Persrelaties, Persrelaties VUB
Sicco Wittermans Persrelaties, Persrelaties VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel