VUB en Brusselse GO! Scholen werken samen met ex-vluchtelingen om kinderen Arabisch aan te leren

300 schoolkinderen behalen VUB-certificaat Arabische taal: verdubbeling aantal leerlingen

Vrijdag 4 mei 2018 — Morgen ontvangen 300 kinderen op de Vrije Universiteit Brussel hun certificaat Arabisch. De lessen Arabisch organiseren in seculiere context blijkt een snelgroeiend succes. Bijna 400 Brusselse kinderen leerden zo de voorbije twee jaar Arabisch. Dankzij het project konden uit oorlogsgeweld gevluchte leerkrachten opnieuw lesgeven aan kinderen. Door het grote succes zijn de plaatsen voor volgend schooljaar al volgeboekt en zoeken de initiatiefnemers VUB, GO! Scholengroep Brussel en vzw UCOS naar uitbreiding.

Het succes is te danken aan ons initiatief om schoolkinderen tussen 6 en 15 jaar Arabisch te leren in een schoolse, seculiere omgeving. Voorheen konden kinderen voor het aanleren van het Arabisch vaak alleen terecht in een religieuze context”, aldus projectleider Sami Azar.

Sami Azar zelf directeur van een school in Syrië vluchtte, net als de andere lesgevers, uit zijn land van oorsprong. Door beroep te doen op deze mensen kon het project meteen rekenen op ervaren lesgevers. De taallessen Arabisch beperken zich niet tot kinderen van vluchtelingen, maar spreken alle kinderen aan met een Arabische achtergrond, kinderen uit gemengde gezinnen en ouders die hun kinderen een betere kennis van het Arabisch willen bijbrengen. De lessen worden gegeven in 4 scholen in het Brusselse, met de leerlingen ingedeeld in 5 groepen van telkens 15 kinderen.

Momenteel trachten de VUB en het GO! scholengroep Brussel het aanbod uit te breiden.

_________________________________________________________________________________________________

Noot voor de pers

U bent welkom op de afstudeer ceremonie van de 300 kinderen op zaterdag 5 mei as. Deze vindt plaats om 14 uur in auditorium QA van de VUB, Pleinlaan 2, 1050 Brussel. Naast rector Caroline Pauwels zullen de ambassadeurs van Jordanië, Marokko, Koeweit, Libanon en Oman aanwezig zijn. Meer informatie over het event: http://www.vub.ac.be/events/2018/graduation-ceremony-arabic-language-classes-2018

Jacqueline Couder Directeur International Relations & Mobility (IRMO) at VUB