VUB doctoraatstudent wint prijs Koning Boudewijnstichting

VUB doctoraatstudent wint prijs Koning Boudewijnstichting

Prijs Ernest Du Bois voor onderzoek naar waterreservoirs en klimaatverandering

Inne Vanderkelen heeft de Prijs Ernest Du Bois ontvangen voor haar lopend doctoraatsonderzoek over de rol van dammen in ons veranderende klimaat. De Prijs Ernest Du Bois, uitgereikt door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt jonge doctoraatsstudenten die onderzoek doen naar water en de beschikbaarheid ervan over de hele wereld.

Inne Vanderkelen is werkzaam aan het VUB-Departement Hydrologie met prof. dr. Wim Thiery als hoofdpromotor en prof. dr. Nicole van Lipzig en prof. dr. Ann van Griensven als co-promotoren. In haar onderzoek bestudeert Vanderkelen de wisselwerking tussen waterreservoirs en het klimaat op regionale en wereldwijde schaal. Ze publiceerde over dambeheer en klimaatverandering aan het Victoriameer.

Nu focust ze zich op het implementeren van dammen en stuwmeren in een globaal klimaatmodel. Haar laatste publicatie over de wereldwijde hitte-opslag in (stuw)meren is relevant voor het nieuwe rapport van het VN klimaatpanel dat er later dit jaar aankomt.

Aan de Prijs Ernest Dubois is een bedrag van 20.000 euro verbonden, dat ze zal aanwenden in het verdere verloop van haar doctoraat.

contact:

Inne.Vanderkelen@vub.be

 

References

Vanderkelen, I., van Lipzig, N.P.M., Thiery, W. (2018) Modelling the water balance of Lake Victoria  (East Africa) -   Part 1: Observational analysis. Hydrology and Earth System Sciences, 22, 5509-5525.

Vanderkelen, I., van Lipzig, N.P.M., Thiery, W. (2018) Modelling the water balance of Lake Victoria (East Africa)   - Part 2: Future projections. Hydrology and Earth System Sciences, 22, 5527-5549.

Vanderkelen I., van Lipzig N.P.M., Lawrence D. M., Droppers B., Gosling S. N., Janssen A. B. G., Marcé R., Müller-Schmied H., Perroud M., Pierson D., Pokhrel Y., Satoh Y., Schewe J., Seneviratne S. I., Stepanenko V. M., Tan Z., Woolway R. I., Thiery W. (2020) Global heat uptake by inland waters. Geographical Research Letters. 47(12), e2020GL087867.

Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel