VUB-BRIO studiedag onderwijs en tewerkstelling in de Vlaamse Rand

VUB-BRIO studiedag onderwijs en tewerkstelling in de Vlaamse Rand

Op vrijdag 1 december organiseert BRIO (het Brussels Informatie-, Documentatie- & Onderzoekscentrum van de VUB) een studienamiddag met als thema ​ 'Hoe goed sluit het Brussels onderwijs aan bij de vraag naar tewerkstelling in de Vlaamse Rand?'

Het wordt wel eens de Brusselse paradox genoemd: in onze hoofdstad is er zowel een hoog aantal werkzoekenden als een hoog aantal niet ingevulde vacatures. Dat zou vooral komen omdat veel werkzoekenden niet beschikken over de kwalificaties die werkgevers vragen. Het aantal jobs voor midden- en hooggeschoolden is de laatste decennia enkel toegenomen, terwijl veel Brusselse werkzoekenden geen of hoogstens een diploma secundair onderwijs bezitten. Deze mismatch tussen vraag en aanbod geldt ook voor de arbeidsmarkt in de Rand: ook daar raken veel vacatures niet ingevuld, terwijl de arbeidsreserve in de naburige hoofdstad toch groot is. BRIO onderzocht welke sectoren het meeste potentieel bieden om laaggeschoolde Brusselaars te werk te stellen. Concreet zijn er nog veel vacatures bij openbare diensten en bestuur, detailhandel en onderwijs, maar ook die raken moeilijk of niet ingevuld. Het heeft dus niet enkel te maken met formele diplomavereisten, maar ook met taalverschillen, mobiliteitsproblemen en misschien wel met mentale grenzen.

BRIO werkte mee aan een territoriale en sociaal-economische diagnose van het Brussels Gewest, een studie in samenwerking met het Brussels Studies Institute, en stelt de resultaten voor op een studiedag. We brengen vervolgens betrokken partijen rond de tafel om samen na te denken over het aanspreken van deze potentiële tewerkstellingspool.

© Brecht Vandenbroucke
© Brecht Vandenbroucke

Programma:

 • 13u30 Onthaal
 • 14u00 Voorwoord
 • 14u10 Toelichting aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt
 • 15u15 Koffiepauze
 • 15u30 Rondetafelgesprek stakeholders
 • 16u20 Slotwoord
 • 16u30 – 17u30 Drink

De toelichting aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt gebeurt door BRIO-onderzoeker Mathis Saeys. De studiedag wordt gemodereerd door Veerle Weeck, en de stakeholders voor het rondetafelgesprek zijn:

 • Inge Vervloet, teamleider Aviato
 • Arne Cattrysse, arbeidsmarktadviseur Brussel bij de VDAB
 • Steve Vanhorebeek, expert arbeidsmarkt bij Voka Kamer van Koophander Vlaams Brabant
 • Bruno De Lille, Algemeen directeur Sint-Goedele Brussel
 • Jurgen Wayenberg, Algemeen directeur GO! Brussel

Het nawoord wordt verzorgd door Minister Benjamin Dalle.

 

Kom je graag langs?

De BRIO studienamiddag vindt plaats in het P&V-gebouw in de Koningsstraat 151, 1000 Brussel. De studiedag is gratis, maar gelieve wel op voorhand hier in te schrijven.


Contact:

Mathis Saeys: mathis.saeys@vub.be; +32487709739

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

PE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel