VUB bereidt jonge kinderen voor op universiteitsstudies

VUB bereidt jonge kinderen voor op universiteitsstudies

VUB Kinderuniversiteit brengt wetenschap naar de klas met gratis kant-en-klare lespakketten

VUB Kinderuniversiteit lanceert vandaag een platform met wetenschappelijke activiteiten voor het lager onderwijs. Samen met VUB-onderzoekers doken ze de studio in, en stelden ze hun eerste kindvriendelijke lespakketten samen. Met deze kant-en-klare lespakketten kunnen leerkrachten zelfstandig aan de slag in de klas, en wil de universiteit jonge kinderen warm maken voor wetenschap en hogere studies. Het startschot bestaat uit 3 verschillende lespakketten rond thema’s in de wiskunde, biologie en fysica. Bij elk lespakket hoort een kennisfilmpje en een filmpje waarin de wetenschapper enkele weetjes over zichzelf blootgeeft.

De Vrije Universiteit Brussel startte in 2018 met een eigen kinderuniversiteit. Het project kadert onder meer in het Vlaams STEM-actieplan van de Vlaamse Regering om kinderen op jonge leeftijd in contact te brengen met wetenschap. De afgelopen jaren organiseerde VUB Kinderuniversiteit al meer dan 80 workshops voor het 5e en 6e leerjaar. In het verleden lag de klemtoon op Brusselse schoolkinderen, maar met de online verkrijgbare lespakketten wil de VUB haar scope uitbreiden en leerkrachten uit heel Vlaanderen de kans geven om wetenschap op een speelse manier in de klas te brengen.

“Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig, een belangrijke eigenschap voor wetenschappers. Toch is het voor leerkrachten lager onderwijs niet altijd vanzelfsprekend om wetenschap in de klas te brengen. Ze hebben er doorgaans minder kaas van gegeten dan pakweg een leerkracht fysica in het secundair onderwijs. Daarom willen we met VUB Kinderuniversiteit actief inspelen op de verwondering van jonge kinderen, én hun leerkrachten ondersteunen met concreet didactisch materiaal” aldus Sarah Leuridan, co-projectcoördinator van VUB Kinderuniversiteit.

De activiteiten zijn zo opgebouwd dat de leerlingen zelf het wetenschappelijk proces doorlopen, van onderzoeksvraag tot conclusie. Zo leren ze ‘valsspelen’ met wiskunde, ontdekken ze hoe lichtbreking werkt of voeren ze zelf een chemisch experiment uit. De kinderen ontdekken en beleven wetenschap niet alleen via een educatieve activiteit, maar maken ook kennis met de mens achter de wetenschapper. “Het is voor ons belangrijk om zowel wetenschap àls wetenschappers laagdrempelig en kindvriendelijk voor te stellen. De VUB-vos, de gloednieuwe mascotte van VUB Kinderuniversiteit, fungeert daarbij als visuele rode draad”, klinkt het. De VUB wil het platform in de toekomst blijven aanvullen met extra lespakketten.

Kinderen op jonge leeftijd motiveren voor een wetenschappelijke carrièrekeuze is geen overbodige luxe. Studiekeuzes worden al vroeg in het schooltraject gemaakt. Jongeren aanzetten tot hogere studies vergroot bovendien aanzienlijk hun kansen op werk. De VUB ondersteunt daarom met deze kant-en-klare lespakketten leerkrachten lager onderwijs in het warm maken van kinderen voor wetenschap.

Ben je leerkracht en wil je meer wetenschap in de klas brengen? Je leerlingen zelf laten experimenteren, observeren en ontdekken? Dan zijn deze kant-en-klare activiteiten iets voor jou! De wetenschappelijke lespakketten zijn beschikbaar vanaf vandaag en kunnen gratis gedownload worden op www.vubkinderuniversiteit.be.


 

LINKS

Platform VUB Kinderuniversiteit: www.vubkinderuniversiteit.be

Youtube-kanaal VUB Kinderuniversiteit: https://www.youtube.com/channel/UC8zAL0biQSzdIi-nujDFwkA

 

FOTO’S

Story image

Foto: wetenschapper Margot aan de slag in het labo in ‘Zuren en basen met rodekoolsap’

 

Story image

Foto: wetenschappers Jonathan en Carlo aan het ‘Valsspelen met wiskunde’

 

Story image

Foto: wetenschapper Tine aan het experimenteren met licht in ‘De lichtstraal is gebroken’

 

Story image

 

Foto: campagnebeeld lespakketten VUB Kinderuniversiteit met onze mascotte, de VUB-vos:

 

Story image

CONTACT PROJECTCOÖRDINATOREN

 

Sarah Leuridan

Science Outreach Office VUB

[email protected]

+32 (0) 26 29 22 78

 

 

IN SAMENWERKING MET

Brussels Photonics
​Tine De Pauw
[email protected]
+32-2-6291018

Structural Biology Brussels
​Inge Van Molle
[email protected]
+32-2-6291929

Vakgroep Wiskunde en Data Science
​Jonathan Mannaert
[email protected]
​+32-2-6293467

 

 

 

 

 

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel