VUB bereidt jonge kinderen voor op universiteitsstudies

VUB Kinderuniversiteit brengt wetenschap naar de klas met gratis kant-en-klare lespakketten

VUB Kinderuniversiteit lanceert vandaag een platform met wetenschappelijke activiteiten voor het lager onderwijs. Samen met VUB-onderzoekers doken ze de studio in, en stelden ze hun eerste kindvriendelijke lespakketten samen. Met deze kant-en-klare lespakketten kunnen leerkrachten zelfstandig aan de slag in de klas, en wil de universiteit jonge kinderen warm maken voor wetenschap en hogere studies. Het startschot bestaat uit 3 verschillende lespakketten rond thema’s in de wiskunde, biologie en fysica. Bij elk lespakket hoort een kennisfilmpje en een filmpje waarin de wetenschapper enkele weetjes over zichzelf blootgeeft.

De Vrije Universiteit Brussel startte in 2018 met een eigen kinderuniversiteit. Het project kadert onder meer in het Vlaams STEM-actieplan van de Vlaamse Regering om kinderen op jonge leeftijd in contact te brengen met wetenschap. De afgelopen jaren organiseerde VUB Kinderuniversiteit al meer dan 80 workshops voor het 5e en 6e leerjaar. In het verleden lag de klemtoon op Brusselse schoolkinderen, maar met de online verkrijgbare lespakketten wil de VUB haar scope uitbreiden en leerkrachten uit heel Vlaanderen de kans geven om wetenschap op een speelse manier in de klas te brengen.

“Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig, een belangrijke eigenschap voor wetenschappers. Toch is het voor leerkrachten lager onderwijs niet altijd vanzelfsprekend om wetenschap in de klas te brengen. Ze hebben er doorgaans minder kaas van gegeten dan pakweg een leerkracht fysica in het secundair onderwijs. Daarom willen we met VUB Kinderuniversiteit actief inspelen op de verwondering van jonge kinderen, én hun leerkrachten ondersteunen met concreet didactisch materiaal” aldus Sarah Leuridan, co-projectcoördinator van VUB Kinderuniversiteit.

De activiteiten zijn zo opgebouwd dat de leerlingen zelf het wetenschappelijk proces doorlopen, van onderzoeksvraag tot conclusie. Zo leren ze ‘valsspelen’ met wiskunde, ontdekken ze hoe lichtbreking werkt of voeren ze zelf een chemisch experiment uit. De kinderen ontdekken en beleven wetenschap niet alleen via een educatieve activiteit, maar maken ook kennis met de mens achter de wetenschapper. “Het is voor ons belangrijk om zowel wetenschap àls wetenschappers laagdrempelig en kindvriendelijk voor te stellen. De VUB-vos, de gloednieuwe mascotte van VUB Kinderuniversiteit, fungeert daarbij als visuele rode draad”, klinkt het. De VUB wil het platform in de toekomst blijven aanvullen met extra lespakketten.

Kinderen op jonge leeftijd motiveren voor een wetenschappelijke carrièrekeuze is geen overbodige luxe. Studiekeuzes worden al vroeg in het schooltraject gemaakt. Jongeren aanzetten tot hogere studies vergroot bovendien aanzienlijk hun kansen op werk. De VUB ondersteunt daarom met deze kant-en-klare lespakketten leerkrachten lager onderwijs in het warm maken van kinderen voor wetenschap.

Ben je leerkracht en wil je meer wetenschap in de klas brengen? Je leerlingen zelf laten experimenteren, observeren en ontdekken? Dan zijn deze kant-en-klare activiteiten iets voor jou! De wetenschappelijke lespakketten zijn beschikbaar vanaf vandaag en kunnen gratis gedownload worden op www.vubkinderuniversiteit.be.

Platform VUB Kinderuniversiteit: www.vubkinderuniversiteit.be

Youtube-kanaal VUB Kinderuniversiteit: https://www.youtube.com/channel/UC8zAL0biQSzdIi-nujDFwkA

FOTO’S

Story image