VUB & ULB samen op Belgian & European Pride 2023

VUB & ULB samen op Belgian & European Pride 2023

Samen in strijd voor rechten LGBTQIA+-gemeenschap

Woensdag 17 mei 2023 – Voor het vijfde jaar op rij, nemen de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université libre de Bruxelles (ULB) deel aan The Belgian and European Pride op 20 mei in Brussel. Vanuit hun rol als Urban Engaged University, nemen de twee Brusselse universiteiten deel aan de manifestatie om gendervrijheid en diversiteit te verdedigen, stereotypen te bestrijden en taboes voor de LGBTQIA+ gemeenschappen te doorbreken. Want hoewel beide universiteiten altijd al actieve voorvechters zijn geweest op het vlak van gelijke rechten voor holebi’s, nog lang voor de wetgever dit mogelijk maakte, is de strijd nog steeds niet gestreden.

Als thema koos The Belgian and European Pride 2023 ​ voor "Bescherm het protest", de slogan van de campagne van Amnesty International. Want protesteren is een fundamenteel mensenrecht dat verdedigd moet worden.

“Door aan de Belgian & European Pride deel te nemen wil de VUB, als open-minded universiteit, alle vormen van diversiteit omarmen.” duidt VUB-rector Jan Danckaert de deelname. “Voor ons is elke mens uniek en verdient elk individu evenveel respect. Bij ons is iedereen welkom op onze campus, ongeacht afkomst, gender of seksuele geaardheid. Want wat maakt dat ook uit? Verliefdheid en diversiteit maken het leven net mooi en interessant. We moeten beide met zijn allen omarmen.”
Annemie Schaus, rector van de ULB, vult aan: "Overal ter wereld worden er mensenrechten bedreigd en overal worden aanslagen gepleegd op de waardigheid van mensen. Onze universiteit zal, in lijn met haar engagementen in het verleden, aan de zijde van de deelnemers aan Belgian Pride staan om het respect voor en de inclusie van LGBTQI+ personen krachtig te verdedigen. Iedereen, zonder uitzondering, heeft recht op het voordeel van gelijkheid!”
Story image

Praktische informatie

Zaterdag 20 mei - Brussel Centrum - vertrek van de optocht om 14.30 uur vanaf de Ravensteinstraat.

Als geëngageerde universiteiten nemen VUB en ULB ook deel aan verschillende activiteiten.

VUB:

  • Vanaf 10 mei prijken regenboogvlaggen op de campussen.
  • Samen met Buitenlandse Zaken en WeKONEKT (VUB), organiseert Forbidden Colours de conferentie ‘United4Diversity’, een conferentie waar democratische veiligheid en Europese/democratische (LGBTQI+) waarden centraal staan. Vanuit de VUB zullen diverse academici deelnemen aan de werkgroepen en actiepunten formuleren (11 – 13 oktober 2023).

ULB :

  • In de week van 15 mei prijken regenboogvlaggen op de campus.
  • De tentoonstelling Brussels Queer Graphics blikt terug op 70 jaar LGBTQI grafische expressie in Brussel ​ (Design Museum Brussel, van 16 mei tot het einde van de zomer)
  • Een ronde tafel "Research for Intersex Justice" (het Maison des Sciences Humaines op de Solbosch campus (ULB) op 19 mei , van 12u tot 14u)

Contact

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel