Vrije Universiteit Brussel viert pi-dag met Wiskunnend Wiske Wedstrijd

Vrije Universiteit Brussel viert pi-dag met Wiskunnend Wiske Wedstrijd

Klassen uit alle Vlaamse regio’s nemen deel

“Leren hoe je een instrument speelt, is niet hetzelfde als zelf muziek maken. Dat laatste is veel leuker. Met wiskunde is het net zo. Dat wilde ik met Wiskunnend Wiske teweegbrengen.” Aan het woord is de wereldberoemde natuur- en wiskundige Ingrid Daubechies. De VUB-alumna kwam op het idee om een wedstrijd te organiseren voor jongeren uit het secundair onderwijs om hen zo de charmes van wiskunde te laten ontdekken. Het resultaat is de Wiskunnend Wiske Wedstijd. Jaarlijks nemen zo’n tweeduizend scholieren uit het vijfde en zesde jaar secundair uit heel Vlaanderen deel aan de grote finale.  Die vindt plaats op woensdag 14 maart 2017 op de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel. Waarom op 14 maart? Omdat het dan pi-dag is, een hoogdag voor alle wiskundigen.  Meer informatie en voor een lijst met deelnemende scholen vindt u op www.wiskunnendwiske.be

De verraderlijke vijver, het verspreide virus, de tantaliserende tanden; de deelnemende leerlingen hebben de voorbije maanden geen standaardopdrachten moeten oplossen. De klassieke wiskunde van breuken, cosinus en sinus, integralen en limieten, kwam hier niet echt bij te pas.

De klassen die de opdrachten hebben kunnen oplossen, gaan op 14 maart 2017 naar de finale van de Wiskunnend Wiske Wedstrijd op campus Etterbeek, in aanwezigheid van prof. Daubechies. Ideaal om de internationale pi-dag in de verf te zetten: Π = 3,14... vandaar 14 maart.

 

De leerlingen krijgen tijdens de finale vier opdrachten en een rode draad spel voorgeschoteld, waarbij hun jonge breinen tot het uiterste gedreven worden. Niet alleen de opdrachten oplossen is immers belangrijk, maar ook hoe snel je dat doet. De winnende klassen gaan naar huis met leuke prijzen.

 

Ingrid Daubechies

Prof. Ingrid Daubechies is een VUB-alumna met een indrukwekkende internationale carrière. Ze is een wereldautoriteit op het vlak van zogeheten wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. Ze werd uitgebreid geportretteerd in de prestigieuze Canvas-reeks Alles voor de Wetenschap. In 2012 verleende koning Albert II haar de titel van barones. De toekenning van de titel van barones en van de Nemmersprijs 2012 onderstrepen de vooraanstaande positie van Ingrid Daubechies op haar vakgebied. Sinds 1998 is ze lid van de U.S. National Academy of Sciences en ze was ook de allereerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan de prestigieuze Princeton-universiteit. Momenteel is Ingrid Daubechies als hoogleraar wiskunde verbonden aan Duke University in North Carolina. 

 

 

Programma

9u00-9u45              Aanmelden – registratie (witte tent achter aula Q)

9u45-10u30            Introductie – praktische richtlijnen en spelregels (aula Qa)

10u30-14u00          Doorlopend finaleopdrachten met tijd voor lunch

14u00-15u00          Prijsuitreiking (aula Qa)

 

 

Meer info

Sabien De Mont

Public Relations Wetenschappen en

Bio-ingenieurswetenschappen

02-629.33.58

[email protected]

www.wiskunnendwiske.be

Contacteer ons
Sicco Wittermans Woordvoerder, Persrelaties VUB
Sicco Wittermans Woordvoerder, Persrelaties VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel