Vrije Universiteit Brussel viert Pi-dag met succesvolle digitale Wiskunnend Wiske Wedstrijd

Vrije Universiteit Brussel viert Pi-dag met succesvolle digitale Wiskunnend Wiske Wedstrijd

Gloednieuw Platform Wiskunde Vlaanderen benadrukt belang van wiskunde voor maatschappij en innovatie

Ter ere van Pi-dag, zondag 14 maart, vindt vandaag de ondertussen traditionele finale plaats van de Wiskunnend Wiske Wedstrijd, de wiskundewedstrijd van de Vrije Universiteit Brussel. Scholieren uit het vijfde en zesde secundair uit scholen uit het hele land nemen aan de wedstrijd deel. Door de coronacrisis gaat de wedstrijd voor de tweede keer digitaal door. De jongeren blijven op hun scholen en gaan daar met de opdrachten aan de slag. “Ondanks de moeilijke omstandigheden zien we dat het enthousiasme in de scholen is gebleven. We hebben evenveel aanmeldingen als de vorige jaren. Dat stemt ons blij. Wiskunde is een belangrijk en mooi vak”,  zegt Ann Dooms, VUB-professor wiskunde. Op Pi-dag zelf wordt ook het nieuwe Platform Wiskunde Vlaanderen gelanceerd, dat wiskunde in Vlaanderen op alle vlakken wil ondersteunen.

In totaal namen 121 klassen over heel Vlaanderen deel aan de voorrondes. Aan de finale zelf nemen uiteindelijk 41 klassen deel. Wie de trofee wint wordt op dinsdag 16 maart bekend gemaakt. Meer informatie vindt u op www.wiskunnendwiske.be.

Wiskunnend Wiske is het geesteskind van de wereldberoemde natuur- en wiskundige Ingrid Daubechies. Met de wedstrijd wil ze jongeren laten kennismaken met het plezier dat in wiskunde schuilt. Prof. Daubechies is een VUB-alumna met een indrukwekkende internationale carrière. Ze is wereldautoriteit op het vlak van zogeheten wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. Sinds 1998 is ze lid van de U.S. National Academy of Sciences en ze was ook de allereerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan de prestigieuze Princeton-universiteit. De toekenning van de titel van barones en van de Nemmersprijs 2012 onderstrepen de vooraanstaande positie van Ingrid Daubechies op haar vakgebied. Momenteel is Ingrid Daubechies als hoogleraar wiskunde verbonden aan Duke University in North Carolina.

Officiële lancering Platform Wiskunde Vlaanderen

Zondag 14 maart is Pi-dag, de hoogdag van de wiskunde. Op deze dag wordt dit jaar het Platform Wiskunde Vlaanderen gelanceerd. Het is een organisatie die de wiskunde op alle vlakken wil ondersteunen: onderwijs, onderzoek, innovatie en publieke beeldvorming.

"Het Platform zal in twee richtingen werken: Idealiter ontwikkelt het een interne structuur waarin het discussies zal voeren op basis van bovenstaande kerndoelstellingen. Die discussies leiden dan tot het ondernemen van concrete acties of het formuleren van aanbevelingen aan derden, zoals de overheid, de media of de industrie”, vertelt mede-initiatiefnemer Ann Dooms.

Het Platform wordt ook een aanspreekpunt voor alle betrokkenen. Zo kan de overheid aanbevelingen vragen met betrekking tot geplande beleidskeuzes. Maar ook leerkrachten met interesse in onderwijsinnovatie kunnen aankloppen, of bedrijven met vragen over de valorisatie van wiskundige innovaties of, omgekeerd, met technologische uitdagingen die wiskundige innovatie vereisen.

Noot:

De lancering wordt meteen gevierd met een prijsvraag:  “Welke impact heeft de wiskunde gehad op jouw leven of jouw werk?

Ann Dooms: “We verwachten jullie antwoorden in de vorm van een tekst, beeldmateriaal of een combinatie van beide. Ons doel is om hiermee aan iedereen te kunnen laten zien hoe mooi, boeiend, krachtig en verrassend wiskunde is. Wie inzendt, maakt kans op prachtige wiskundig geïnspireerde prijzen!”

Contact voor Wiskunnend Wiske Wedstrijd en Platform Wiskunde Vlaanderen:

Ann Dooms

[email protected]

0479 563 530

www.wiskunnendwiske.be

www.platformwiskunde.be

WE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel