Vrije Universiteit Brussel hoog op lijst innovatieve universiteiten

Vrije Universiteit Brussel hoog op lijst innovatieve universiteiten

De Vrije Universiteit Brussel is de derde Vlaamse universiteit op de lijst van meest innovatieve universiteiten van Europa. Elk jaar stelt persagentschap Reuters deze prestigieuze lijst op.  De VUB stijgt dit jaar van de 48e naar de 47e plaats, na UGent (33e) en KU Leuven (1e), dat al voor de derde keer op rij de eerste plaats in Europa bezet. Oppervlakkig lijkt de stijging van de VUB een kleine stap, maar het bevestigt de koers die de VUB heeft ingezet. Vicerector Innovatie- en valorisatiebeleid Hugo Thienpont: “Wij hebben de afgelopen jaren strategisch ingezet op een structureel innovatiebeleid. De gestage, maar voortdurende groei daarvan, kijk naar de lijst van Reuters, laat de juistheid van die keuze zien. We willen wetenschappers hun werk valoriseren en de maatschappij hun investering in ons terug gegeven.”

“Gezien de grootte van de Vrije Universiteit Brussel, is dit een zeer goede score”, vervolgt Hugo Thienpont. In deze universiteitsranking worden niet alleen het aantal octrooien gemeten, maar ook de ‘waarde’ daarvan.  Daarbij wordt gekeken naar de landen, de citaties naar deze octrooien, de publicaties geciteerd in de octrooien en de coauteurs uit de industrie. Dat is een andere set van indicatoren dan gewoonlijk in rankings wordt gehanteerd.

 

Dit brengt een belangrijke reden naar voren waarom de VUB heeft ingezet op een relatief dure octrooiportefeuille; niet alleen om de VUB zichtbaarder te maken als betrouwbare en gewaardeerde partner voor samenwerkingen met bedrijven en een bijkomende inkomstenstroom op gang te brengen, maar ook om de maatschappij te laten zien dat de VUB een innovatieve universiteit is, die haar onderzoeksresultaten naar de samenleving wil brengen.

 

“Geduld en realiteitszin zijn belangrijk in deze materie,” verklaart Hugo Thienpont, “maar met vastberadenheid en standvastigheid zullen we de innovatieve slagkracht van de VUB stap voor stap verder vergroten. Zo kunnen we verzekeren dat de inkomsten worden herbelegd in excellente onderzoekers, open innovatie en industriële samenwerking.”

 

 

Contacteer ons
Sicco Wittermans Woordvoerder, Persrelaties VUB
Sicco Wittermans Woordvoerder, Persrelaties VUB
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel