Vijf toppers uit het Zuiden krijgen eredoctoraat

Vijf toppers uit het Zuiden krijgen eredoctoraat

Vlaamse universiteiten brengen op 15 mei hulde aan belangrijke spelers uit ontwikkelingslanden

Ontwikkelingssamenwerking staat steeds hoger op de agenda binnen de Vlaamse universiteiten. Om dat engagement in de verf te zetten, reiken de vijf Vlaamse universiteiten op 15 mei 2019 elk één eredoctoraat uit aan een persoon die zich verdienstelijk maakte binnen het domein van de universitaire ontwikkelingssamenwerking.

Academici uit Brazilië, Cuba, Liberia en DR Congo zullen op 15 mei de eregasten zijn in de Brusselse BOZAR, waar de vijf Vlaamse rectoren namens hun universiteit voor de eerste keer in een gezamenlijke plechtigheid eredoctoraten zullen uitreiken in het kader van de universitaire ontwikkelingssamenwerking. De academische zitting wordt georganiseerd door VLIR-UOS (Vlaamse Interuniversitaire Raad – Universitaire Ontwikkelingssamenwerking), dat dit academiejaar zijn twintigste verjaardag viert.

VLIR-UOS is het platform waarbinnen het Vlaamse hoger onderwijs al sinds 1998 samenwerkt in het kader van universitaire ontwikkelingssamenwerking. Met middelen van de federale overheid is de organisatie de belangrijkste financier van samenwerkingsprojecten tussen academici uit Vlaanderen en het Zuiden, en van beurzen voor studenten en professionals uit Vlaanderen en het Zuiden.

Maatschappelijk engagement

“De eredoctoraten worden toegekend aan mensen uit het Zuiden, mensen die actief zijn binnen het domein van de universitaire ontwikkelingssamenwerking, en die wetenschappelijk en/of beleidsmatig werk met een belangrijke ontwikkelingsimpact verrichten”, vertelt Kristien Verbrugghen, directeur van VLIR-UOS. “Met deze gezamenlijke activiteit maken de vijf universiteiten ook een duidelijk statement over hun maatschappelijk engagement in het kader van ontwikkelingssamenwerking.”

“We reiken deze eredoctoraten uit met de vijf Vlaamse universiteiten samen, om duidelijk te maken dat samenwerking de beste manier is om alle mogelijke expertise te bundelen”, zegt Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen en voorzitter van de VLIR. “Alleen zo kunnen we succesvol de globale uitdagingen zoals armoede, migratie, klimaatverandering en wereldwijde conflicten aanpakken.”

De laureaten komen uit vier verschillende landen en uit drie verschillende continenten. Als promotor treedt telkens de rector van de huldigende universiteit op.

  • De Universiteit Hasselt kiest voor Clarice Garcia Borges Demétrio (Brazilië). Als experte in de biometrie geniet ze wereldwijd een uitstekende reputatie. Ze doceerde dan ook in tientallen universiteiten verspreid over de hele wereld. Daarnaast nodigde ze ook vele buitenlandse toponderzoekers uit naar Brazilië en zorgde ze er voor dat tientallen jonge Braziliaanse wetenschappers aan topinstellingen in het Westen konden gaan werken.
  • Het eredoctoraat van de VUB gaat naar José Ramón Saborido Loidi (Cuba). De professor was jarenlang rector van de Universidad Central de Las Villas (UCLV) en is momenteel minister van hoger onderwijs. Sinds 1998 werken de VUB en de andere Vlaamse universiteiten nauw samen met het Cubaanse hoger onderwijs. Saborido Loidi toonde zich altijd een enthousiast voorstander van die samenwerking met meer Cubaanse universiteiten dan zijn eigen UCLV.
  • De UGent reikt een eredoctoraat uit aan Leymah Roberta Gbowee (Liberia). Zij maakte mee een einde aan de burgeroorlog in haar land; in 2011 kreeg ze daarvoor samen met Ellen Johnson Sirleaf de Nobelprijs voor de Vrede. Sindsdien zet Gbowee zich wereldwijd in voor vrede en vrouwenrechten, onder meer als ambassadeur voor de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Met haar eigen stichting verleent ze studiebeurzen aan meisjes en jonge vrouwen, waarmee ze het belang van onderwijs voor ontwikkeling benadrukt. Momenteel leidt ze het ‘Women, Peace and Security program’ van Columbia University (VS).
  • Nteranya Sanginga (DR Congo) wordt de nieuwe eredoctor van de KU Leuven. Als directeur-generaal van het International Institute for Tropical Agriculture (IITA) zet hij zich in voor de kleine Afrikaanse boeren. Hij moedigt het gebruik van nieuwe technologieën aan en probeert zo hun levenskwaliteit te verhogen. Op het vlak van onder meer armoedebestrijding en voedselveiligheid leverde zijn werk al mooie resultaten op.
  • UAntwerpen plaatst Jean-Jacques Muyembe Tamfun (DR Congo) in de schijnwerpers. Hij is directeur van het Institut National de Recherche Biomédicale en professor aan de universiteit van Kinshasa. Muyembe Tamfun is een zeer actieve Congolese wetenschapper. In 1977 was hij betrokken bij het onderzoek naar de eerste uitbraak van ebola. Veertig jaar later is hij een autoriteit op het vlak van de besmettelijke ziekte.

 

Praktisch:

Woensdag 15 mei 2019 om 15 uur: Uitreiking eredoctoraten VLIR-UOS.

Locatie: BOZAR, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel.

Meer weten?

https://www.vliruos.be/en/honorary-degrees-uos

Sigrid Somers (KU Leuven): sigrid.somers@kuleuven.be en 0475 87 40 08.

Peter De Meyer (UAntwerpen): peter.demeyer@uantwerpen.be en 0476 20 07 54.

Tine Dezeure (UGent): tine.dezeure@ugent.be en 0472 96 82 81.

Koen Santermans (UHasselt): koen.santermans@uhasselt.be en 0473 26 53 10.

Sicco Wittermans (VUB): sicco.wittermans@vub.ac.be en 0473 96 41 37.

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel