Universitair Tandheelkundig Centrum VUB stelt gerenoveerd fantoomlab voor

Universitair Tandheelkundig Centrum VUB stelt gerenoveerd fantoomlab voor

Donderdag 8 juni 2023 om 18u (VUB Health Campus, Gebouw K, 1e verdieping, Laarbeeklaan 103B, 1090 Jette)

Vrijdag 2 juni 2023 – Het Universitair Tandheelkundig Centrum van de Vrije Universiteit Brussel (UTC VUB) stelt haar nieuwe fantoomlab voor tijdens een openingsevent op 8 juni. Het gerenoveerde vaardigheidscentrum, uitgerust met achttien tandheelkundige behandeleenheden, bootst zo nauwkeurig mogelijk de omstandigheden in de klinische praktijk na. De ruimte zal dienstdoen als cursusruimte voor postacademische vormingen binnen de Tandheelkunde.

Naast een theoretische opleiding moeten tandartsen en specialisten ook een brede waaier aan praktische vaardigheden onder de knie krijgen. In de Brusselse regio is er een groeiende nood aan tandheelkundige opleidingsfaciliteiten en goed uitgeruste praktijkruimten. Door het vernieuwde fantoomlab van het UTC aan te bieden als cursusruimte voor postacademische vormingen binnen de Tandheelkunde, speelt de VUB in op deze noden.

“Het fantoomlab kreeg een grondige opknapbeurt. We investeerden in achttien nieuwe oefenunits. De behandeleenheden, uitgerust met tandheelkundige apparatuur, laten cursisten toe om hun theoretische kennis om te zetten naar de praktijk. In een veilige en georganiseerde omgeving laten we hen oefenen op koppen, zodat ze hun manuele vaardigheden kunnen aanscherpen.” zegt Dirk Devroey, VUB-professor en decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie. “Daarnaast werken er ook heel wat ervaren tandartsen en specialisten in het UTC van de VUB. Die schat aan kennis, in combinatie met het nieuwe fantoomlab, maakt dat we mee de tandartsen van de toekomst helpen vormen.”

Inge Cornillie, Algemeen Manager van het UTC, vult aan:

“Dankzij de renovatie van het fantoomlab kunnen we opnieuw postacademische vormingen aanbieden op de VUB Health Campus in Jette. We kijken alvast uit naar boeiende samenwerkingen rond dergelijke vormingen met zowel academische als professionele partners.”

Programma openingsevent

Naast de voorstelling van het fantoomlab, geven experten op 8 juni ook een korte introductie over de specialisaties van het UTC en wordt een wetenschappelijke lezing georganiseerd (met accreditatie):

18u-19u

 • Welkomstwoord - Decaan Geneeskunde & Farmacie, prof. dr. Dirk Devroey 
 • Voorstelling UTC - Algemeen Manager UTC, Inge Cornillie 
 • Orthodontie -  Prof. dr. Karlien Asscherickx ​
  Stabiliteit van een orthodontische behandeling: samenwerking tussen orthodontie, kaakchirurgie en oro-myofunctionele therapie
 • Parodontologie -  Iris Wyn
  Overzicht werkmechanismen in de parodontologie
 • Kindertandheelkunde - Els Van den Steen, specialist Kindertandheelkunde
  Overzicht van de tandheelkundige zorgen voor kinderen en patiënten met bijzondere noden, sedatie en narcodontie in samenwerking met UZ Brussel 

19u- 20u30: 

 • Wetenschappelijke lezing door Mathieu Vandendael, specialist endodontie Toekomst in de Endodontie (met accreditatie)

19u - 22u:

 • Receptie
  Doorlopend netwerkevent

Wij nodigen de pers graag uit om de opening van het nieuwe fantoomlab bij te wonen. Bent u graag van de partij of wenst u een interview met één van de sprekers? Graag een seintje voor woensdag 7 juni via [email protected] .

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel