Uitreiking VUB Luc Bucquoye literatuurprijs slampoëte Lisette Ma Neza

Uitreiking VUB Luc Bucquoye literatuurprijs slampoëte Lisette Ma Neza

Zaterdag 7 augustus – 11u00 – cultuurcentrum De Grote Post in Oostende - Theater Aan Zee

De officiële uitreiking van de Luc Bucquoye literatuurprijs aan Lisette Ma Neza vindt plaats op zaterdag 7 augustus om 11 uur in het cultuurcentrum De Grote Post tijdens Theater Aan Zee in Oostende. Wij nodigen u als pers van harte uit. Volgens rector Caroline Pauwels leerde het voorbije jaar ons dat er nooit genoeg literatuur kan zijn – als inspiratie, als troost, als bron van levensvreugde en verwondering. Aan de VUB Luc Bucquoye literatuurprijs is een bedrag van vijfduizend euro verbonden.

De keuze voor slampoëte Lisette Ma Neza werd door de jury als volgt geformuleerd: “Met Lisette Ma Neza bekronen we niet enkel een nieuwe literaire stem van onze studentengeneratie, maar ook een volwaardig literatuurgenre dat erkenning verdient.”

De jury bestond dit jaar uit Ilke Froyen (Directeur Internationaal Literatuurhuis Passa Porta), Sofie Gielis (docente PXL-MAD en recensente) en Dalilla Hermans (schrijfster en columniste), onder voorzitterschap van VUB-professor Wim Vandenbussche.

De Vrije Universiteit Brussel reikt dit jaar twee VUB Luc Bucquoye prijzen voor de literatuur uit. Schrijver en dichter Donald Niedekker neemt zijn prijs officieel in ontvangst in het najaar in Brussel.

 

Lisette Ma Neza

Lisette Ma Neza (Leiderdorp NL, 1998) studeerde film aan de LUCA-School of Arts in Brussel. Ze verscheen als de stem van een nieuwe literaire generatie toen ze in 2017 het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam won. Ze deed dat als eerste Nederlandstalige, eerste vrouw en eerste dichter van kleur ooit. In 2018 werd ze vice-wereldkampioene Slam Poetry in Rio de Janeiro.

Ze publiceerde haar werk tot nu toe enkel op het podium, zowel solo als met haar begeleidingsband. De VRT noemde haar “onze eigen Amanda Gorman.”

 

Informatie over het  VUB Luc Bucquoye Fonds voor literatuur vindt u hier: https://www.vub.be/foundation/fondsen/fonds-luc-bucquoye#vub-luc-bucquoye-fonds

 

Voor interviews kunt u contact opnemen met de persrelaties van de VUB.

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel