Twee VUB-ers toegetreden tot de Jonge Academie

Twee VUB-ers toegetreden tot de Jonge Academie

De Jonge Academie inaugureerde vandaag elf nieuwe leden. Twee VUB-ers vielen deze eer te beurt: bioloog Tom Van der Stocken en natuurkundig ingenieur Jeroen Van Schependom.

Tom Van der Stocken (VUB, NASA-Caltech Jet Propulsion Laboratory) bestudeert de globale ecologie en biogeografie van (tropische) kustecosystemen. Zo onderzoekt hij via multidisciplinaire en multimethodische projecten hoe mangrovebossen wereldwijd via de oceanen zijn verbonden, hoe deze bossen ruimtelijk zullen verschuiven in een veranderend klimaat en hoeveel deze bossen bijdragen in de globale koolstofcyclus. Hij draagt bij aan diverse NASA-projecten en karteerde kustsystemen voor de NASA SWOT-missie.

Jeroen Van Schependom (VUB) onderzoekt hoe structurele en functionele beeldvorming van de hersenen kunnen bijdragen aan een betere opvolging van mensen met neurodegeneratieve aandoeningen zoals multiple sclerose en de ziekte van Alzheimer. Daarnaast onderzoekt hij of nieuwe niet-invasieve methodes van hersenstimulatie kunnen helpen om deze ziektes af te remmen.

 

De Jonge Academie

De Jonge Academie is een interdisciplinaire en interuniversitaire ontmoetingsplaats van jonge toponderzoekers en -kunstenaars met een eigen kijk op wetenschap, maatschappij, kunst en beleid. Via standpunten, opinies en evenementen over actuele thema’s wil zij bijdragen aan de publieke beeldvorming over wetenschap en aan het debat over wetenschapsbeleid, specifiek vanuit het perspectief van de jonge academicus en kunstenaar.

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel