Twee prestigieuze mandaten voor twee jonge VUB-wetenschapsters

Twee prestigieuze mandaten voor twee jonge VUB-wetenschapsters

Wereldkankerdag 4 februari

VUB-wetenschappers Inge Mannaerts en Sofie Deschoemaeker hebben van de Stichting tegen Kanker een prestigieus postdoctoraal mandaat gekregen voor de duur van vier jaar. Inge Mannaerts kreeg die voor haar onderzoek naar tumoren in de lever, en Sofie Deschoemaeker voor haar onderzoek naar een betere behandeling van borstkanker. Een van hun illustere voorgangers is Damya Laoui, de VUB-ster die naam maakt met haar kankeronderzoek.

Inge Mannaerts

Onderzoekster Inge Mannaerts maakt deel uit van de onderzoeksgroep Liver Cell Biology van de Biomedische wetenschappen. Zij onderzoekt hoe leverschade een voedingsbodem is voor kanker en hoe dat proces vertraagt kan worden.

Leverfibrose is de ideale groeibodem voor primaire levertumoren. Deze fibrose is het gevolg van langdurige leverschade en wordt gekenmerkt door grote hoeveelheden littekenweefsel. Door zijn unieke dubbele bloedvoorziening wordt de lever ook nog eens vaak getroffen door uitzaaiingen van andere kankers zoals borst-, pancreas, en darmtumoren. In beide gevallen worden tumoren in de lever geassocieerd met hoge sterftecijfers en kankerbehandelingen die weinig succesvol zijn.

In het project van Inge Mannaerts worden met revolutionaire moderne technieken de kanker ondersteunende fibroblasten bestudeerd en bepaald of ze afstammen van leverstellaatcellen. Leverstellaatcellen zijn aanwezig in elke lever en zijn verantwoordelijk voor opslag van vitamine A en controleren de hoeveelheid bindweefsel in de lever. Bij leverschade, veranderen de stellaatcellen van functie en produceren ze grote hoeveelheden litteken. Ook bij leverkanker wordt aangenomen dat de stellaatcellen kankerondersteunend littekenweefsel produceren. In dit project wil ze eerst beschrijven of er verschillen zijn in kankerondersteunende fibroblasten tussen verschillende leverkankers. En vervolgens zal ze onderzoeken hoe de tumor communiceert met de de littekenproducerende cellen en of blokkeren van de communicatie tussen beide de kankergroei vertraagt.

https://livr.research.vub.be/en/home-english

 

Sofie Deschoemaeker

Onderzoekster Sofie Deschoemaeker (34) is lid van de onderzoeksgroep Cellular and Molecular Immunology van de Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen. Zij doet onderzoek naar tripel negatieve borstkanker (TNBK). Dit is een agressieve en moeilijk behandelbare vorm van kanker die 1 op de 6 vrouwen met borstkanker treft.  

De behandelingen voor TNBK zijn nog steeds erg beperkt, enkel patiënten met  erfelijke mutaties in de BRCA borstkankergenen worden behandeld met een gerichtere PARP-inhibitor (PARPi) therapie. Deze therapie buit de defecten ontstaan door de mutaties in de BRCA genen uit en zorgt er zo voor dat kankercellen afsterven. Helaas hervallen ook deze patiënten nog en is er dus een nood om betere behandelingen te ontwikkelen.

De dendritische cel (DC) kan daarbij een belangrijke rol spelen omdat dit celtype aan de basis ligt van het opwekken van een effectieve anti-tumor immuunrespons. Daarom zullen we in dit project de impact van PARPi op de DCs in de tumor onderzoeken om zo te bepalen hoe we de werking van de DCs na PARPi behandeling kunnen verhogen. Deze resultaten zullen ons in staat stellen om op een rationele basis nieuwe combinatiebehandelingen met PARPi te ontwikkelen en hun effectiviteit na te gaan in borstkanker muismodellen. Een noodzakelijk stap voor we ze op mensen toepassen. Zo hoopt ze met dit project de basis te kunnen leggen voor de ontwikkeling van nieuwe effectievere behandelingen voor tripel negatieve borstkanker.

https://we.vub.ac.be/en/cellular-and-molecular-immunology

 

Meer info

Voor contact met Inge Mannaerts of Sofie Deschoemaeker heeft de persrelaties de contactgegevens.

 

De VUB en kankeronderzoek 

VUB is een Urban Engaged University die zich sterk inzet voor de strijd tegen kanker door middel van  wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers uit verschillende disciplines – geneeskunde, bio-ingenieurswetenschappen, farmacie, kinesitherapie, psychologie -  werken daarbij interdisciplinair samen. Fundamenteel en klinisch wetenschappelijk onderzoek rond kanker gaan hand in hand. Daarom is ook het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de VUB, een belangrijke partner in onderzoek, therapie en zorg. Meer awareness rond kanker is nodig ter preventie en genezing van kanker. Meer awareness rond wetenschappelijk kankeronderzoek komt de zoektocht naar kankerremedies en het welzijn van kankerpatiënten ten goede. VUB is daarom dankbaar voor een initiatief als Wereldkankerdag op 4 februari.

VUB Foundation helpt in de zoektocht naar financiële onderzoeksmiddelen. Met het VUB Yamina Krossa Fonds ondersteunt VUB Foundation  borstkankeronderzoek het onderzoek naar de ontwikkeling van een potentieel kankervaccin van professor Damya Laoui en haar team (VUB-VIB). Het VUB-UZB Paul De Knop Fonds is één van de andere initiatieven. Bij de prorector van de Vrije Universiteit Brussel werd vlak na zijn mandaat als rector melanoomkanker vastgesteld. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel door Prof. Bart Neyns en zijn onderzoeksteam onderging Paul De Knop immunotherapie, een veelbelovende lichaamseigen celtherapie. Als dankbare patiënt richtte hij het VUB-UZB Paul De Knop Fonds op om meer mensen, sneller en betaalbaar uit hun penibele toestand te helpen.

Meer weten? Contacteer Isabelle Marneffe ([email protected]), directeur VUB Foundation.

www.vubfoundation.be

GF CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel