Toffe Traditie: Vrije Universiteit Brussel viert pi-dag met Wiskunnend Wiske Wedstrijd

Toffe Traditie: Vrije Universiteit Brussel viert pi-dag met Wiskunnend Wiske Wedstrijd

Klassen uit heel Vlaanderen nemen deel

14 maart is pi-dag en dan zakken traditiegetrouw  vanuit heel Vlaanderen leerlingen van het 5de en 6de middelbaar af naar de VUB in Brussel – of zoals dit jaar hopelijk voor een laatste keer digitaal – om deel te nemen aan de grote finale van de WWW – de Wiskunnend Wiske Wedstrijd van de Vrije Universiteit Brussel.

De Wiskunnend Wiske Wedstrijd is het kindje van de wereldberoemde natuur- en wiskundige Ingrid Daubechies, die het spel bedacht voor haar Alma Mater.

De VUB-alumna wou een wedstrijd organiseren voor jongeren uit het secundair onderwijs om hen zo de charmes van wiskunde te laten ontdekken: “Leren hoe je een instrument speelt, is niet hetzelfde als zelf muziek maken. Dat laatste is veel leuker. Met wiskunde is het net zo. Dat wilde ik met Wiskunnend Wiske teweegbrengen.”

Het resultaat is de Wiskunnend Wiske Wedstijd. Jaarlijks nemen op pi-dag zo’n tweeduizend scholieren uit het vijfde en zesde jaar secundair uit heel Vlaanderen deel aan de grote finale.  De grote finale vindt plaats op pi-dag, een hoogdag voor alle wiskundigen. 

De leerlingen krijgen tijdens de finale vier opdrachten en een rode draad spel voorgeschoteld, waarbij hun jonge breinen tot het uiterste gedreven worden. Niet alleen de opdrachten oplossen is immers belangrijk, maar ook hoe snel je dat doet. De winnende klassen gaan naar huis met leuke prijzen.

Meer informatie vindt u op www.wiskunnendwiske.be

Ingrid Daubechies

Prof. Ingrid Daubechies is een wereldautoriteit op het vlak van zogeheten wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. Ze werd uitgebreid geportretteerd in de prestigieuze Canvas-reeks Alles voor de Wetenschap. In 2012 verleende koning Albert II haar de titel van barones. De toekenning van de titel van barones en van de Nemmersprijs 2012 onderstrepen de vooraanstaande positie van Ingrid Daubechies op haar vakgebied. Sinds 1998 is ze lid van de U.S. National Academy of Sciences en ze was ook de allereerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan de prestigieuze Princeton-universiteit. Momenteel is Ingrid Daubechies als hoogleraar wiskunde verbonden aan Duke University in North Carolina.

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel