Tentoonstellingsproject VUB & ULB ‘PARADISE PROJECTS’ doet dromen van een coronavrije wereld

Tentoonstellingsproject VUB & ULB ‘PARADISE PROJECTS’ doet dromen van een coronavrije wereld

Kunstenaar Honoré d’O ontvangt Laudatio van VUB-rector Caroline Pauwels

Hoe ziet het leven er uit zonder corona? Dat is iets wat we ons vandaag steeds maar moeilijker kunnen voorstellen. VUB-curator Hans De Wolf brengt daarom een nieuwe tentoonstelling op de campus USquare die de pandemie eventjes doet vergeten. Met het koepelproject ‘PARADISE PROJECTS’ doen vijf verschillende kunstprojecten alsof het virus er nooit is geweest of alsof het er niet toe doet. Met dit project willen de kunstenaars perspectief en utopie bieden na een jaar van corona. Daarnaast bevat de tentoonstelling ook een Marcel Duchamps kamer en een orgelpunt dat nog geheim blijft tot de opening op 28 mei. Op het einde van de tentoonstelling, waarop u vriendelijk bent uitgenodigd, wordt deelnemend kunstenaar Honoré d’O gelauwerd als eerste ‘Master of Arts’ door VUB-rector Caroline Pauwels.

 

Opening: Opening op 28 mei 16 uur, waarop u van harte bent uitgenodigd. Kunt u uw aanwezigheid doorgeven aan de persrelaties of professor Hans De Wolf.

 

De coronapandemie teistert de wereld nu langer dan een jaar, maar de ‘Paradise Projects’ trachten dat te doen vergeten. Acht beeldende kunstenaars creëerden 5 projecten  met als rode draad de essentie van het Menselijke DNA. Elke kunstenaar bevraagt op zijn eigen manier een ander aspect van de menselijke aard. De ‘Duchamp kamer’ met een remake van het bekende ‘oratorium’  uit 1987 vervoegt het project en vervolledigt de dialoog als een zesde hoofdstuk in het verhaal.

 

Een Laudatio voor Honoré d’O

Het omvangrijkste project van de tentoonstelling ‘Titel met zalm...God is a Child’ wordt aangeboden door de kunstenaar Honoré d’O, een van de belangrijkste Belgische installatie- en videokunstenaars die in binnen- en buitenland actief is. Als beloning voor zijn baanbrekend werk in de kunstwereld krijgt hij van rector Caroline Pauwels als eerste de titel van ‘Master of Arts’. Met deze nieuwe honorifieke titel wil de VUB op jaarlijkse basis een verdienstelijke kunstenaar “honore-ren”.

 

Praktisch

PARADISE PROJECTS is het resultaat van een samenwerking tussen VUB en ULB en zal plaats vinden op de eerste verdieping van gebouw L op de site van USquare.
De tentoonstelling is gratis toegankelijk en geopend van 28 mei tot en met 31 juli dinsdag tot zaterdag, 13u-17u. Gesloten op zondag en maandag.

 

De deelnemende kunstenaars

Honoré D’o - Joëlle Tuerlinkx - Marlies De Clerck - Masanao Abe - Frank Theys - Jef Geys - Max Landsberg - Philipp Otto Runge

 

Meer info

Hans De Wolf, 0495-73 31 58, hdewolf@vub.be

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel