Studenten VUB duiken de stad in

Studenten VUB duiken de stad in

Tijdens de vijfde editie van de weKONEKT.week van 28 maart tot 1 april trokken meer dan 4 000 studenten Brussel in, samen met 96 Brusselse partners in zo’n 100-tal activiteiten. De Vrije Universiteit Brussel, l’Université libre de Bruxelles en de Erasmushogeschool Brussel tonen met weKONEKT.brussels hun gedeelde passie en engagement voor de hoofdstad. Het eclectische programma bevatte gastlezingen, ontwerpateliers, theatervoorstellingen, debatten, yoga-sessies, …

“Deze weKONEKT.week gaf mij de kans om in de stad waar ik al 3 jaar woon met een frisse blik te ontdekken. Ik maakte kennis met nieuwe medestudenten, geëngageerde organisaties en inspirerende plekken in Brussel.” – Clara Van Eenooghe, student Agogische Wetenschappen

 

Vrouwen in de politieke wereld van vandaag

Senator en VUB-Professor Katia Segers ontving studenten politieke wetenschappen in de senaat. Zij kregen een rondleiding doorheen de tijdelijke expo “Vrouw en senator, een uitdaging: 100 jaar vrouwen in de (Belgische) politiek.” Tijdens de expo vertelde ze meer over wat het betekent om een vrouw te zijn in de politieke wereld van vandaag. Na de rondleiding volgde een intens en boeiend debat met als kers op de taart een verrassingsact van Prorector VUB Els Witte, de eerste vrouwelijke rector van een Vlaamse Universiteit.

"Een nauwere band creëren tussen de academische wereld en de maatschappij, tussen de VUB en Brussel is een van onze belangrijkste speerpunten. In samenwerking met onze diverse partners zorgen we ervoor dat studenten de rijkdom, complexiteit en schoonheid van de stad ontdekken."

  • Lynn Tytgat, coördinator weKONEKT. brussels

 

weKONEKT.welzijnstafels

Meer dan 60 studenten schoven aan tafel voor een inspirerend diner. In kleine groepjes gingen zij met studentenpsychologen in gesprek over racisme, discriminatie, uitstelgedrag, perfectionisme, rouw en verdriet. Slam poet Lisette Ma Neza luisterende mee en vertaalde de avond naar 6 nieuwe gedichten. De aanbevelingen van de studenten worden mee opgenomen in het welzijnsbeleid van de VUB.

 

Prof. Andreas Fickers

Wetenschappelijk onderzoek is niet enkel te vinden in traditionele papers. Dat bewijst prof. Andreas Fickers, directeur van het Luxembourg Centre for Contemporary and Digital History (C²DH). Fickers werd leerstoelhouder van de VUB Lorand Chair for Intermediality Studies. Deze inaugurale lezing werd georganiseert in samenwerking met het stripmuseum dat speciaal voor deze gelegenheid ’s avonds haar deuren opende.

“De weKONEKT.week laat je ervaren hoe het universitair onderwijs en onderzoek van morgen er uit zou kunnen zien: voor en door de hele VUB-gemeenschap; voor, door en in Brussel.”

  • Brecht Van der Schueren, Univercity

 

Brussels City Campus

Tijdens de weKONEKT.week 2022 ontving de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) Enga-je voor de lancering van hun mediaplatform Latitudes voor journalisten in ballingschap, Professor Frederik Dhondt voor het opleidingsonderdeel Rechtsgeschiedenis en de Brussels Assembly voor Brussel 2030. Doorheen het academiejaar vormt KBR de uitvalsbasis van de Brussels City Campus, een gezamenlijk initiaties met VUB en ULB. Studenten van diverse faculteiten krijgen en er les.

VUB, ULB en EhB danken hun studenten, academici en partners in Brussel voor het engagement en de passie om de vijfde editie van de weKONEKT.week mogelijk te maken. Met, door, in en voor Brussel.

 

Contact

Lynn Tytgat

Coördinator weKONEKT.brussels

[email protected]

+32 485 11 19 29

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel